Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

ASV jauni ieceļošanas ierobežojumi 8 valstu pilsoņiem

© USA TODAY Network/Sipa USA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija svētdien paziņoja par ieceļošanas ierobežojumiem astoņu valstu pilsoņiem, vēršoties pret Venecuēlu, Ziemeļkoreju un sešām lielākoties musulmaņu apdzīvotām valstīm.

Jaunajā sarakstā iekļauta Irāna, Jemena, Lībija, Somālija un Sīrija, kurām ieceļošanas ierobežojumi bija noteikti arī sākotnējā Trampa izdotajā imigrācijas ierobežošanas rīkojumā. Sākotnējam sarakstam pievienota Čada, Venecuēla un Ziemeļkoreja, bet no tā izņemta Sudāna, kurai imigrācijas ieceļošanas ierobežojumi bija noteikti sākotnējā rīkojumā.

AFP/Scanpix

Pilnīgs ieceļošanas aizliegums noteikts Čadas un Ziemeļkorejas pilsoņiem, bet Venecuēlas gadījumā iebraukt aizliegts dažādu valdības iestāžu amatpersonām un to ģimenes locekļiem.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 18.oktobrī. ASV amatpersonas uzsvērušas, ka ceļošanai derīgas vīzas netiks atsauktas.

Irākas pilsoņiem ieceļošanas ierobežojumi noteikti nav, tomēr viņu ieceļošana tiks rūpīgāk pārbaudīta.

Jaunie ierobežojumi tika gaidīti, jo svētdien beidzās termiņš Trampa sākotnējam rīkojumam, ar kuru uz laiku tika aizliegta sešu musulmaņu valstu pilsoņu ieceļošana.

"Amerikas drošība ir mana galvenā prioritāte. Mēs neuzņemsim mūsu valstī tos, kurus mēs nevaram droši pārbaudīt," pēc jauno noteikumu paziņošanas tviterī rakstīja Tramps.

ASV Iekšzemes drošības ministrija bija rekomendējusi prezidentam parakstīt jaunus ierobežojumus pilsoņiem no valstīm, kas atsakās dalīties informācijā ar ASV vai nav īstenojušas nepieciešamos drošības pasākumus.

Līdz svētdienai spēkā esošais aizliegums attiecās uz tiem Irānas, Jemenas, Lībijas, Somālijas, Sīrijas un Sudānas pilsoņiem, "kuriem nav "bona fide" (labā ticībā balstītu) attiecību ar kādu personu vai organizāciju Savienotajās Valstīs".