"Vienotībai" jāsaliek punkti uz i

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Šonedēļ, sākoties Saeimas rudens sesijai, punkti aiz vasarā sastrādātā jāpieliek arī Vienotībai – tās Saeimas frakcijai jāatvadās no partiju pametušās Ilzes Viņķeles, jāizslēdz bijušais partijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, jāievēlē jauns frakcijas priekšsēdētāja vietnieks un jāpaveic virkne citu sīku darbiņu.

Pēc neveiksmīgā mēģinājuma partijas varas vertikālē atbrīvoties no Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas organizāciju no savas klātbūtnes kādreizējais S. Āboltiņas vietnieks un savulaik vienīgais kandidāts Vienotības priekšsēdētāja amatam Edvards Smiltēns atbrīvoja pats. Viņam šonedēļ atlicis vien izstāties arī no partijas Saeimas frakcijas un līdzīgi Artusam Kaimiņam un Ilmāram Latkovskim kļūt par neatkarīgo deputātu.

Pametot partiju, E. Smiltēns solījis, ka būs konstruktīvs koalīcijas partneris, un bildis, ka ļaunu uz partijas biedriem neturot - kā katru rudeni atsākot Saeimas darbu, arī šonedēļ viņš uz frakcijas sēdi ieradīšoties ar mājās ceptu kūku.

Taču Saeimas gaiteņos dzird mēļojam, ka nemaz tik mierīga E. Smiltēna un Vienotības šķiršanās nebūs. Piemēram, pats E. Smiltēns labprāt stāsta, kā kādreizējie partijas biedri tagad izrēķinās ar tiem, kas, atbalstot viņa tā arī nerealizējamo vīziju par partijas nākotni, organizāciju pametuši, gan brīdina, ka arī viņu pašu politiski iznīcinās. Savukārt ierakumu otrā pusē, klausoties E. Smiltēna teiktā atstāstos, pukst par visu to labo, ko Vienotība savulaik izdarījusi E. Smiltēna ģimenei. Vārdu sakot, šīs Saeimas sesijas Vienotības pirmā frakcijas sēde var izvērsties par kārtējo nu jau Vienotībai raksturīgo kašķi savā starpā.

Kaut arī nedaudz, taču pavisam noteikti mierīgāka šķiršanās no organizācijas būs rūdītajai iekšējai opozicionārei Ilzei Viņķelei. Solot uzticību gan valdošajai koalīcijai, gan Vienotības kodolam, viņa ar saviem domubiedriem, kas, izstājoties no Vienotības, veidoja jaunu partiju Kustība PAR, saglabāja vietu Vienotības Saeimas frakcijā. Taču pēkšņi, radot dažādas sazvērestības teorijas, kļuva zināms, ka jau šonedēļ politiķe noliks Saeimas deputāta mandātu, jo tikai pāris nedēļas pirms mācību sākuma viņa uzzinājusi, ka ieguvusi stipendiju Starptautiskajā Republikāņu institūtā Amerikas Savienotajās Valstīs.

Saskaņā ar šīs Saeimas vēlēšanu rezultātiem viņas vietā pildīt Saeimas deputāta pienākumus jānāk neiroķirurgam Renāram Putniņam, kurš jau paudis gatavību uzņemties šos pienākumus un, ņemot vērā savu profesiju, plāno strādāt pie veselības sfēras jautājumiem.

Tas, ka I. Viņķele noliek deputāta mandātu, Vienotībai pat ir izdevīgi, jo partijas frakcijā vismaz formāli nostiprināsies šā politiskā spēka ietekme. Proti, ja I. Viņķele nenoliktu mandātu, tad pēc E. Smiltēna aiziešanas no Vienotības frakcijas no 22 tajā strādājošajiem deputātiem tikai 11 būtu partijas biedri. Pārējie ir sadarbības partneri no reģionālajām partijām un no Vienotības aizgājušie deputāti. Taču tagad I. Viņķeles vietā nākošais R. Putniņš ir Vienotības biedrs un negrasoties partiju pamest. Tāpēc proporcija par vienu mandātu nosliecas Vienotības labā.

I. Viņķeles aiziešanas dēļ Vienotībai būs arī jāizlemj, kas vadīs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju. Neoficiāla informācija liecina, ka šos pienākumus varētu uzticēt bijušajai premjerministrei Laimdotai Straujumai, taču viņa šo iespēju vēl nevēlas apspriest publiski, jo šodien to apspriedīs partijas valde.

Pašlaik L. Straujuma vada parlamenta Ilgtspējīgas attīstības komisiju. Arī šo komisiju turpmāk iecerējusi vadīt Vienotība, šim amatam virzot kādu no reģionu pārstāvjiem.



Politika

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais