Vai Daugavpilī būs jauns mērs?

© F64

No Saskaņas saraksta Daugavpils domē ievēlētais un par domes priekšsēdētāju kļuvušais Andrejs Elksniņš saļodzījušos mēra krēslu politiskajiem konkurentiem negrasās atdot bez cīņas. Ārkārtas sēde, kurā domei būs jālemj par viņa gāšanu, sasaukta brīvdienā, un viss liecina, ka politiķis mobilizē savus vēlētājus aktīvai atbalsta paušanai.

«Sestdien, 2017. gada 2. septembrī, plkst. 11 Daugavpils Domes konferenču zālē (K. Valdemāra 1, Daugavpils, 1. stāvs) notiks domes ārkārtas sēde, kurā notiks balsojums par manu atbrīvošanu no amata. Katrs var atnākt un izteikt savu viedokli,» sociālā medija Facebook.com vietnē ierakstījis A. Elksniņš.

Iepriekš politiķis apsvēra iespēju ārkārtas domes sēdi, kurā būs jāizskata viņa atsaukšana no mēra amata, sasaukt nākamnedēļ, taču tagad pārdomājis. «Sasaucu lielajā zālē [sēdi], turpat kur ievēlēja. Ko man gaidīt?» saka A. Elksniņš. Jautāts, vai viņa ieraksts interneta vietnē jāuztver kā aicinājums iedzīvotājiem pulcēties un paust viņam atbalstu, vēl mēra amatā esošais A. Elksniņš norādīja, ka domes sēde ir atklāta un to klātienē vērot var katrs interesents. «Sēdi vadīs [A. Elksniņa vietnieks Rihards] Eigims, un par sabiedrisko kārtību jārūpējas viņam. Man pašam ir interesanti, kā tas būs. Aktivitāte nenormāla šeit notiek,» to, ka viņš bauda vērā ņemamas sabiedrības daļas atbalstu, neslēpj politiķis.

Vērtēdams savas iespējas saglabāt domes priekšsēdētāja amatu vēl šīs brūkošās koalīcijas sastāvā, A. Elksniņš nav pesimistisks. Viņš pieļauj, ka daži deputāti varētu neierasties uz domes ārkārtas sēdi, bet citi pārdomāt un neatbalstīt viņa gāšanu. Tiesa, gadījumā, ja domes sēdei nav kvoruma, tad A. Elksniņa amats tiek iekonservēts maksimāli uz divām nedēļām. Saskaņā ar Daugavpils domes nolikumu nākamā sēde jāsasauc ne vēlāk kā pēc divām nedēļām.

Saskaņas līderi Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs uzskata, ka A. Elksniņš var saglabāt mēra amatu arī šajā sarežģītajā situācijā. To neizslēdz arī pats A. Elksniņš, kurš apsver iespēju izveidot visu partiju pārstāvošu koalīciju.

Piecu mandātu Saskaņas un četru mandātu Mūsu partijas 15 mandātu Daugavpils domē veidotā koalīcija un A. Elksniņa mēra amats saļodzījās pēc tam, kad A. Elksniņš vēlējās atcelt Mūsu partijas sarakstu pārstāvošo R. Eigimu no sava vietnieka amata.

Savu vēlmi A. Elksniņš pamatoja ar to, ka R. Eigims vēlējies panākt, lai viņš kā domes priekšsēdētājs akceptē pašvaldībai neizdevīgu nekustamā īpašuma iegādes darījumu, kurā ieguvējs būtu R. Eigims. Pēc šāda pavērsiena R. Eigims un vēl trīs no četriem Mūsu partiju pārstāvošajiem valsts otras lielākās pilsētas domes deputātiem paziņoja, ka izstājas no koalīcijas un slēdz jaunu koalīcijas līgumu ar Latgales partiju.

A. Elksniņš, kas nav zaudējis optimismu, ka spēs saglabāt amatu, uzskata, ka Mūsu partijas un Latgales partijas vienošanās par kopēju koalīciju ir tikai aizsegs, lai realizētu R. Eigima ieceri par nekustamā īpašuma pārdošanu pašvaldībai, pretim J. Lāčplēsim solot pret viņa vērstās krimināllietas izbeigšanu.

Jāatgādina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izmeklē krimināllietu, kurā aizdomās par kukuļošanu, lai 2009. gadā no amata gāztu tā laika Daugavpils mēru Rihardu Eigimu, tiek turēts J. Lāčplēsis.

Svarīgākais