Jūrmalā opozīcijā palikušās partijas ir neapmierinātas ar to pārstāvju neievēlēšanu komitejās

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

Rīga nav vienīgā pašvaldība, kurā opozīcijā palikušās partijas ir neapmierinātas ar to pārstāvju neievēlēšanu komitejās. Arī Jūrmalas opozicionāri vērsušies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ar lūgumu izvērtēt, cik likumīgi ir tas, ka opozīcija nav pārstāvēta trijās komitejās.

Jau vēstīts, ka koalīcijas Jūrmalas dome tika izveidota, apvienojot sešus Zaļo un zemnieku savienības un trīs Saskaņas mandātus, bet opozīcijā tika atstāti četri Tev, Jūrmalai un divi Nacionālās apvienības deputāti.

Līdzīgi Rīgai, arī Jūrmalas domē ir astoņas komitejas - Attīstības un vides jautājumu komiteja, Finanšu komiteja, Izglītības un kultūras jautājumu komiteja, Jaunatnes un sporta jautājumu komiteja, Pilsētsaimniecības un drošības komiteja, Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komiteja, Transporta un mājokļu jautājumu komiteja, kā arī Tūrisma un kurortoloģijas komiteja.

Saskaņā ar domes nolikumu katrā no komitejām strādā pieci deputāti, kuri vienlaikus var darboties divās komitejās. Taču Attīstības, Izglītības un Transporta komitejās opozicionāriem vieta nav atradusies.

Arī kūrortpilsētā bez pārstāvniecības trijās komitejās palikušās opozīcijas partijas atsaucas uz likumu par pašvaldībām, kas paredz, ka «katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaits».

Ņemot vērā, ka opozīcijai Jūrmalas domē ir 39,9% balsu, opozīcija uzskata, ka tas ir pietiekami, lai tā būtu pārstāvēta visās komitejās. Tāpēc, balstot savus argumentus likumā, opozīcija ir pārliecināta, ka tās deputātu neiekļaušana komitejās ir nelikumīga, un lūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai pārskatīt šo lēmumu.

Savukārt Jūrmalas vicemērs Ņikita Ņikiforovs uzskata, ka opozīcijas iebildumi nav pamatoti, jo demokrātiskā procedūra ir ievērota. «Viņi varēja izvirzīt savus kandidātus, un tos apstiprina dome balsojot. Procedūra ir ievērota,» ir pārliecināts politiķis. Viņš arī atgādina, ka Jūrmalas opozīcijai ir tikai seši deputāti, tāpēc opozīcija nemaz nevar gribēt, lai tās pārstāvji būtu pārstāvēti visās astoņās komitejās, jo viens deputāts var darboties tikai divās. Lai apmierinātu opozīcijas vēlmi, tai vajadzētu vairāk deputātu vai sadalīt savus pārstāvjus komitejās mazākā skaitā.

Jau vēstīts, ka līdzīga situācija izveidojusies Rīgas domē, kur iepriekšējais sasaukums pēdējā darba dienā pat noteica, ka komitejās var strādāt vairāk deputātu, bet katram deputātam nu ir tiesības strādāt trijās, ne divās komitejās.

Rīgas koalīcija ir pārliecināta, ka šādi radījusi vidi, kurā deputāti vairāk varēs pierādīt sevi darbos, ne tikai runājot no tribīnes. Savukārt opozīcija, no kuras ne visiem deputātiem tika trīs komitejas, uzskata, ka nu jau trešo gadu galvaspilsētā valdošā koalīcija izveidojusi shēmu, lai mazinātu opozīcijas ietekmi uz domes darbu.



Svarīgākais