Saeimā diskutēs par PET pudeļu depozītu sistēmas izveidi Latvijā

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Saeima Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien plkst.12 diskutēs par kolektīvo iesniegumu, kas paredz maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju, kā arī iniciatīvu par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu.

Iniciatīva par elektroenerģiju paredz atcelt pērn apstiprinātos AS "Sadales tīkls" sadales pakalpojuma tarifus un obligāto iepirkuma komponenti. Iniciatīvas autors Romāns Ostrovskis norāda, ka patērētājiem jāmaksā tikai par reāli patērēto elektrību un nepārmaksāt par atjaunojamās elektroenerģijas obligāto iepirkumu virs tirgus cenas.

Savukārt otrās iniciatīvas autori mudina Saeimu lemt par PET pudeļu un citu dzēriena iepakojumu depozītu sistēmas izveidi Latvijā. Tiek uzsvērts, ka Igaunijā un Lietuvā ir ieviesta dzērienu iepakojumu depozītu sistēma, kura paredz, ka iedzīvotāji saņem atlīdzību, ja nodod izlietotās stikla pudeles, PET pudeles un skārdenes. "Latvijā šādas sistēmas nav, līdz ar to mūsu apkārtne tiek pastāvīgi degradēta, jo būsim godīgi paši pret sevi - ne visiem iedzīvotājiem šķiet būtiski uzturēt tīru apkārtējo vidi un Latvijas dabu," pauž idejas pārstāvji.