Koalīcija diskutēs par ierosinājumu iesaldēt NĪN 2013.gada līmenī

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Valdošās koalīcijas partijas šodien iknedēļas sanāksmē diskutēs par "Vienotības" ierosinājumu iesaldēt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu apmēru iedzīvotājiem iesaldēt 2013.gada līmenī līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta un ieviesta jauna, līdzsvarota un samērīga NĪN aprēķina metodika, nepieļaujot turpmāku NĪN pieaugumu.

"Vienotības" valde iepriekš pauda, ka šī brīža NĪN maksājumi lielai daļai iedzīvotāju ir nesamērīgi liels slogs, bet nodoklis par mājokli nedrīkst kļūt par maksājumu, kas dzen izmisumā lielāko daļu sabiedrības. Neizpratni un neapmierinātību sabiedrībā rada arī šobrīd necaurskatāmā nodokļa aprēķina formula un vienotas atlaižu piemērošanas politikas trūkums, uzskata "Vienotība".

Partijas ieskatā, Finanšu ministrijai nekavējoties jāmeklē risinājumi, lai pilnveidotu šī brīža nodokļa aprēķināšanas metodiku, padarot NĪN maksājumus samērīgus un atbilstošus īpašumu reālajai vērtībai un iedzīvotāju maksātspējai.

Jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem Finanšu ministrijas darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, izteicies ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

Politika

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais