Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiska konference

© F64

Lai atskatītos uz Eiropas projekta vēsturi un diskutētu par tā nākotni, šodien Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiska konference "Eiropas projekta 60.gadadiena", informēja Saeimas Preses dienestā.

Atklāšanā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Latvijas Ārpolitikas Institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Konferences sesijās uzstāsies dažādu jomu eksperti no Latvijas un ārvalstīm.

Pasākuma pirmā sesija būs veltīta Eiropas nākotnei, un to vadīs LĀI direktora vietnieks Kārlis Bukovskis. Savukārt otrajā sesijā tiks runāts par jaunām vēsmām ES ekonomikā, un to vadīs Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politoloģijas institūta direktors Ramūns Vilpišausks.

Trešā konferences sesija, kuru vadīs LĀI pētniece Sintija Broka, būs veltīta programmai "Erasmus+" un jauniešu nozīmei eiropeizācijas procesā.

Konferences ceturtā daļa tiks sadalīta trīs paralēlās diskusiju sesijās. Pirmajā no tām runās par ES kaimiņattiecībām, proti, vai nākamajos desmit gados ir gaidāma jaunu valstu pievienošanās blokam. Šo sesiju vadīs LĀI pētniece Ilvija Bruģe.

Ceturtās daļas otrā paralēlā diskusiju sesija būs veltīta ceļam uz Eiropas aizsardzības savienību, tostarp iekšējiem un ārējiem drošības faktoriem, un to vadīs LĀI pētnieks Māris Andžāns.

Savukārt konferences ceturtās daļas trešajā paralēlajā diskusiju sesijā tiks diskutēts par Enerģētikas savienības drošības aspektiem. Šo sesiju vadīs Vācijas Maršala fonda transatlantiskā zinātniskā līdzstrādniece Kristīne Bērziņa.

Tikmēr sesijā, ko vadīs Rīgas Stradiņa Universitātes Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras docents Edijs Bošs, tiks runāts par ES un ASV attiecībām, kā arī to bloka turpmāko globālo nozīmi.

Konferenci organizē Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar LĀI un EK pārstāvniecību Latvijā.

Politika

Japānā svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās valdošā koalīcīja, kuru veido premjerministra Sigeru Isibas vadītā Liberāldemokrātiskā partija (LDP) un partija "Komeito", zaudējusi vairākumu parlamentā, liecina telekanāla NHK prognozes, kas balstītas uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām un pirmajiem provizoriskajiem rezultātiem.

Svarīgākais