Tiesībsargs: Nepilsoņu bērniem jākļūst par Latvijas pilsoņiem ar piedzimšanas brīdi

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Tiesībsargs Juris Jansons šodien tiekoties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pauda atbalstu Valsts prezidenta iecerei ar likumu noteikt, ka Latvijas nepilsoņu bērns kļūst par Latvijas pilsoni ar piedzimšanas brīdi, ja vien bērna vecāki viņam neizvēlas citas valsts pilsonību, informē Valsts prezidenta kanceleja.

"ANO Starptautiskais pakts par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām un ANO Bērnu tiesību konvencija atzīst ikviena bērna tiesības uz pilsonību, tāpēc ir satraucoši, ka Latvijā aizvien turpina dzimt bērni ar statusu "nepilsonis"", sarunas laikā uzsvēra Jansons.

Uzklausot tiesībsarga sniegto informāciju par nepietiekamo izpratni saistībā ar nepilsoņa statusu, Valsts prezidents uzsvēra nepieciešamību atbildīgajām institūcijām starptautiskajā vidē aktīvāk skaidrot nepilsoņa statusa būtību un no tā izrietošās tiesības.

Tāpat Valsts prezidents pauda viedokli, ka valstij un pašvaldībām jāspēj ģimenēm sniegt lielāku atbalstu. "Valstij un pašvaldībām jāsniedz ģimenēm nepieciešamais atbalsts, lai ikviens bērns bez izņēmuma varētu uzaugt ģimenē. Bērnunamiem ir jāpaliek pagātnē", uzsvēra Vējonis.

Svarīgākais