Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Mamikins ar Ždanoku pienu Asadam aizveda

© Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta deputāti Tatjana Ždanoka un Andrejs Mamikins atkārtoti apmeklējuši Sīriju, kur tikās ar prezidentu Bašaru Al Asadu. Šāda intensīva biedrošanās neatbilst Latvijas oficiālajai ārlietu pozīcijai – prezidents Asads jātiesā par noziegumiem pret civiliedzīvotājiem, nevis jāved viņam sausais piena maisījums.

Saistībā ar šo vizīti starp ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un deputātu Mamikinu notikusi savstarpēji izsmējīga vārdu apmaiņa. Mamikins uz oficiālas veidlapas pieprasījis Rinkēviča foto, lai labāk Sīrijas valdībai paskaidrotu Latvijas politikas nostādnes. Rinkēvičs atbildējis arī gana dzēlīgi - nosūtījis ministrijas mājaslapas saiti, tālāk norādot, ka «jebkāda veida kontakti, tostarp Eiropas Parlamenta deputātu tikšanās ar Sīrijas Arābu Republikas prezidentu Bašaru Al Asadu, ir uzskatāmi par atbalstu Sīrijas režīma darbībām. Tas nav pieņemami».

Tomēr seši eiroparlamentārieši, tostarp divi Latvijas pārstāvji, uz Sīriju aizbrauca, 50 kilogramus sausā piena labdarības nolūkos aizveda un ar Al Asadu tikās. Turklāt Mamikinam izdevās pamudināt Sīrijas prezidentu izsmejoši izteikties par ministru Rinkēviču. Vismaz tā vēsta teksts interneta vietnē mamikins.lv: «Es citēju Sīrijas prezidentam Latvijas ĀM vadītāja Edgara Rinkēviča citātu par to, ka Asads ir pelnījis vien izmeklēšanas procesu Starptautiskajā tiesā. Sīrijas prezidents man atbildēja uz šo citātu, ka tādi politiķi ir itin kā uzkāpuši kokā un tagad nezina, kā no tā nokāpt!»

No Mamikina tekstiem gan grūti izlobīt, kas patiesībā viņam atkārtoti bija darāms Damaskā. Ārpolitikas eksperts profesors Ojārs Skudra pieļauj, ka gaidāma kāda lielāka akcija - piemēram, lielākas parlamenta deputātu grupas došanās uz Sīriju, kas jāsagatavo. Iespējams, Mamikina aktivitātes jāvērtē vietējā - Latvijas - kontekstā un, piemēram, uzaicinājumu apmeklēt Damasku varētu saņemt arī Rīgas mērs Nils Ušakovs. Partija Saskaņa gan informē, ka Mamikina ārpolitiskās aktivitātes nekādi nav saskaņojusi un sadraudzība ar Asadu no partijas puses netiek veidota. Mamikins to darot uz savu roku.