Saeima lems par savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā

© Alise Šulca, F64 Photo Agency

Saeima šodien lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegumu apmācīt, izmantot un izrādīt publiski kā atrakciju dzīvniekus savvaļas sugu dzīvniekus, informēja Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi attieksies uz ceļojošajiem cirkiem, kas reģistrēti Eiropas Savienībā (ES) un var brīvi pārvietoties tās robežās, gan arī uz trešo valstu ceļojošajiem cirkiem, taču savvaļas sugu dzīvniekus sabiedrības izglītošanas nolūkā tāpat kā līdz šim varēs turēt īpaši tam paredzētās vietās.

Deputāti lems arī par grozījumu Publiskās un privātās partnerības likumā nodošanu izskatīšanai komisijās. Grozījumi nepieciešami, lai, pārņemot direktīvu par koncesijas līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanu, likumu saskaņotu ar jauno Publisko iepirkumu likumu.

Saeimas komisijām plānots nodot, kā arī izskatīt pirmajā lasījumā Saeimas Juridiskās komisijas rosinātos grozījumus Satversmes tiesas likumā. Izmaiņas nepieciešamas, lai noteiktu Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru izbeigšanos gadījumā, kad tiesa pieņem lēmumu par jautājuma uzdošanu ES Tiesai prejudiciāla lēmuma pieņemšanai un aptur tiesvedību līdz lēmuma spēkā stāšanās brīdim.

Tāpat deputāti lems par Pašvaldību likuma grozījumu tālāko izskatīšanu Saeimā. Ar izmaiņām plānots noteikt datu apjomu, ko pašvaldības iegūst no valsts informācijas sistēmām savu funkciju nodrošināšanai, ka arī šo datu aprites kārtību. Tas ļautu pašvaldībām saviem iedzīvotājiem nodrošināt efektīvākus un kvalitatīvākus pakalpojumus, piemēram, apzināt aktīvi nodarbināto iedzīvotāju darba vietu izvietojumu, lai varētu plānot sabiedriskā transporta maršrutus.

Saeimā plānots izskatīt arī nolīgumu starp ES un Jaunzēlandi, kas paredz visaptverošu un mūsdienīgu tiesisko ietvaru pušu sadarbībai, tostarp politiskā dialoga stiprināšanai, tirdzniecības veicināšanai un sadarbībai virknē citu jomu.

Šodien pirmajā lasījumā Saeima izskatīs Bāriņtiesu likuma grozījumus, kuru mērķis ir nodrošināt elektroniskas informācijas pieejamību, turklāt vienuviet, par bāriņtiesu aizgādnības lietām, lai kompetentās institūcijas varētu piekļūt datiem, kas nepieciešami aizgādnībā esošu personu tiesību aizsardzībai.

Tāpat konceptuāli deputāti lems par autoceļu likuma grozījumiem, kas rosināti, lai noteiktu skaidrāku autoceļu un ielu būvniecības un uzturēšanas uzraudzības procesu.

Vienlaikus sēdes darba kārtībā izskatīšanai otrajā galīgajā lasījumā iekļauti grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas biroja vadītājam paredz tiesības uz izdienas pensiju. Par likumprojekta virzību atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija likuma izmaiņas nav atbalstījusi.

Saeimas sēdē plānots izskatīt arī kolektīvo iesniegumu par pastāvošā ceļa nodokļa iekasēšanas modeļa atcelšanu, lemt par deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) par Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasību izpildi, kā arī par Vitas Pilsumas apstiprināšanu par Latvijas Bankas padomes locekli.

Šodien Saeimas sēdes darba kārtībā ir 20 jautājumi, savukārt plkst.17 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.