Trampa siena uz Meksikas robežas - vai tas patiešām notiks?

© Ekrānšāviņš/BBC

Kaut gan siena uz ASV un Meksikas robežas bija viens no Donalda Trampa priekšvēlēšanu stūrakmeņiem, daudzi to uzskatīja par populismu. Nav vēl apritējusi nedēļa kopš Tramps ir pilntiesīgs ASV prezidents, bet sienas celtniecība ir prezidenta dienaskārtībā.

Tramps trešdien parakstīja rīkojumu, kas ļaus uz robežas ar Meksiku būvēt žogu. Tiek solīts, ka būvniecība sāksies tuvāko mēnešu laikā. Tramps medijiem apgalvojis, ka tā aptuvenās izmaksas svārstās ap 8 miljardiem dolāru, kuru kompensēs Meksika.

"Es izsaku nožēlu un nosodu ASV lēmumu turpināt mūra būvniecību, kas gadiem ilgi ir mūs šķīris tā vietā, lai mūs vienotu," savai paziņojumā tauta teica Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto: "Es esmu teicis atkal un atkal, ka Meksika nemaksās ne par kādu mūri." Taču Meksikas prezidents savu vizīti Vašingtonā nav atcēlis. Tā plānota 31. janvārī.

Ar mūri Tramps vēlas ierobežot imigrāciju no Meksikas un citām Latīņamerikas valstīm. Līdz ar sienas celtniecību, Tramps parakstījis rīkojumu ierobežot vīzu iegūšanu, kā arī vienkāršot imigrantu deportāciju.

ASV un Meksikas robeža stiepjas 3 100 kilometru garumā, šķērsojot dažādu reljefu, sākot ar smilšainu tuksnesi līdz kalnainai apvidum. Jau tagad vairāk nekā 1 000 kilometru garumā robeža nodalīta ar lielu žogu un betona plāksnēm.

Tramps sola uzcelt sienu vēl 1 6000 kilometru garumā, bet par pārējo robežu aizsargāšot dabiskie šķēršļi. Sienas augstums būs no 9 līdz teju 17 metriem, uzskata prezidents. Inženieri domā, ka šādas siena būvniecība krietni pārsniegs minētos 8 miljardus dolāru, drīzāk tie būs 25 miljardi dolāru.

Svarīgākais