Par zaļzemnieku idejām Rīgā cīnīsies Krauze

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgā zemnieku idejai atbalstītāju ir mazāk nekā zaļās dzīvesziņas piekritēju, taču izteiktu līderu trūkuma dēļ Latvijas Zaļā partija netika pie sava kandidāta Rīgas mēra amatam. Zaļo un zemnieku savienība par savu pirmo numuru šā gada Rīgas pašvaldības vēlēšanās virza valdes priekšsēdētāju, Latvijas Zemnieku savienības biedru Armandu Krauzi.

Latvijas Zaļās partijas socioloģiskajos pētījumos balstītā pārliecība, ka galvaspilsētā zaļajiem ir lielāks atbalsts nekā zemniekiem, iepriekšējās Rīgas pašvaldības vēlēšanās mudināja startēt atsevišķi, nevis Saeimas vēlēšanās ierastajā tandēmā ar zemniekiem, bet vērā ņemamus rezultātus nav sasniegusi. Tāpēc abas partijas vienojās, ka beidzot pienācis laiks Saskaņas cietoksni Rīgā censties ieņemt ar apvienotiem spēkiem.

Sākotnēji Latvijas Zaļā partija vēl centās virzīt savus kandidātus, kurus vajadzētu izvērtēt ZZS valdē. Pēc tam, kad viens no zaļo potenciālajiem kandidātiem Viesturs Silenieks, paziņojot, ka, iekļūstot Rīgas domē, būs gatavs sadarboties ar pašreizējā pilsētas mēra Nila Ušakova pārstāvēto Saskaņu, praktiski iznīcināja savas izredzes kļūt par savas partijas virzīto kandidātu, kļuva skaidrs, ka ar diegiem nav aršana, un zaļie pieņēma lēmumu uzticēties Zaļo un zemnieku savienības valdei.

Politiskā spēka valde, kurā vienlīdzīgi pārstāvēti gan zaļie, gan zemnieki, pirmdien par atbilstošāko kandidātu atzina savu priekšsēdētāju Armandu Krauzi, kuru partija jau ilgāku laiku gatavoja sabiedrībā redzamākam amatam.

Uzsvērdams, ka šis ir solidārs lēmums, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis informēja, ka no pieciem balsojušajiem valdes locekļiem trīs pārstāv tieši Latvijas Zaļo partiju, tāpēc nav pamata satraukumam, ka A. Krauzes virzīšana uz Rīgas mēra krēslu šķeltu partiju savienību.

A. Krauze pauž optimismu un pārliecību, ka atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām ZZS viņa vadībā iekļūs Rīgas domē. Viens no galvenajiem uzdevumiem, ja partija iegūs vērā ņemamu pārstāvniecību Rīgā, būs galvaspilsētas domes darbības sinhronizēšana ar valdības darbu. Ņemot vērā, ka ZZS pārstāv arī premjerministrs Māris Kučinskis, to izdarīt būšot vienkārši.

Potenciālais Rīgas mērs arī paziņoja, ka pretēji Rīgā pašreiz pie varas esošā N. Ušakova un Andra Amerika teiktajam, ka, koalīcijas partijām nonākot pie varas, tiks sagrauts Saskaņas un Gods kalpot Rīgai līdz šim paveiktais, ZZS vadībā nekas tāds nenotikšot.

Proti, būdams galvaspilsētas mērs, A. Krauze neatcelšot līdz šim ieviestos pabalstus un atvieglojumus pensionāriem vai skolēniem. Gluži pretēji, atvieglojumi tiks paplašināti, piemēram, puteņu laikā. Rīgas mēra amata kandidāts uzskata, ka nav pareizi, ka puteņu laikā bez maksas sabiedrisko transportu var izmantot tikai automašīnas īpašnieks. Viņaprāt, šāda privilēģija būtu jādod teju katram rīdziniekam.

Jautāts, vai tā nebūtu tāda pati izšķērdība, kādu pārmet N. Ušakova administrācijai, A. Krauze atteica, ka pirmajā vietā ir drošība un tikai pēc tam nepieciešamība ekonomēt.

Ja A. Krauze izcīnīs mēra amatu, viņš sola apstādināt arī tā dēvēto kapu tramvaja projektu. Jaunas sabiedriskā transporta līnijas esot jāveido maršrutos, kuros būs lielāks pasažieru skaits. Piemēram, maršrutā Purvciems-Pļavnieki.

Neraugoties uz ārišķīgo optimismu par vēlēšanu rezultātiem, A. Krauze gan nešķiet pārliecināts par vēlēšanu rezultātiem. Jautāts, vai viņš, iekļūstot Rīgas domē, nostrādās tajā visus četrus sasaukuma gadus, politiķis saminstinājās, un viņu steidza glābt pieredzējušais A. Brigmanis - partija vērtēs situāciju un pieņems tai atbilstošus lēmumus.



Svarīgākais