ĀM neuzskata, ka jāuzlabo diplomātu dzīvesbiedru pabalstu regulējums

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Lai arī ir atklājies, ka vēstnieks Andris Razāns ir pieļāvis pārkāpumus saistībā ar pabalsta saņemšanu, Ārlietu ministrija (ĀM) nesaskata nepieciešamību uzlabot diplomātu dzīvesbiedru pabalstu izmaksas regulējumu, tostarp ministrija negatavojas izstrādāt jaunus administratīvus norādījumus.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons, pēc tam, kad Razāns nepamatoti saņēmis pabalstu, veikta pārbaude par dzīvesbiedru pabalstu izmaksas kārtību un regulējumu un pastāvošo iekšējās kontroles sistēmu, lai novērtētu pabalstu izmaksas sistēmu kopumā.

Ministrijas iekšējais audits secinājis, ka dzīvesbiedru pabalstu izmaksas kārtība un regulējums ministrijā ir izstrādāts atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem. Auditā secināts, ka ĀM rakstiski precīzi noteiktas atbildības jomas vēstniekiem par budžeta līdzekļu izlietošanu un finanšu uzskaites kontroli. Pabalstu izmaksas sistēma ietver visas iekšējās kontroles procedūras, lai identificētu iespējamos riskus uz visiem pabalstu sistēmas posmiem - uzskaite, aprēķins, izmaksas.

"Sistēma darbojas un nav nepieciešams papildus izstrādāt administratīvus norādījumus. Iekšējās kontroles sistēmu iekšējais audits novērtēja kā efektīvu," skaidroja Jansons, piebilstot, ka ministrijas vadība izveidojusi un uztur efektīvi riska vadības un kontroles procesus. "Izveidotie kontroles procesi nodrošina, lai finanšu un darbības informācija būtu ticama un konsekventa, lai darbības tiktu veiktas lietderīgi, lai aktīvi būtu aizsargāti, un ministrijas darbības un lēmumi atbilstu normatīvajiem aktiem un līgumiem."

Kā iepriekš vēstīja laikraksts "Diena", ĀM sāka pārbaudi, lai noskaidrotu, vai bijušais Latvijas vēstnieks ASV Razāns pabalstu par laulātā uzturēšanos valstī saņēmis atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Vēstniekam Razānam nācās valstij atmaksāt 6159 eiro. Ministrija iepriekš bija konstatējusi, ka laika posms, kurā pabalstu viņš saskaņā ar likumdošanu nevarēja saņemt, bija no 2013.gada 2.maija līdz 2013.gada 31.decembrim.

Pats Razāns iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka likumdošana par šiem pabalstiem tiek mainīta bieži un viņš bijis pārliecināts, ka izmaiņas nav notikušas. Taujāts, kurā no iesaistītajām pusēm notikusi kļūda, vēstnieks skaidroja, ka šāda veida pabalsti īpaši nav jāpieprasa. "Tādēļ jau ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz konkrētu kārtību. Cita lieta, ja šī kārtība vairākkārt tikusi mainīta un par konkrētajām izmaiņām es vienkārši nebiju informēts. Vienkārši pieņēmu, ka nekas jau labu laiku nav mainījies," uzsvēra Razāns.

Svarīgākais