Igaunijas jaunais premjers pirmajā ārvalstu vizītē apmeklēs arī Latviju

© Scanpix

Igaunijas jaunais premjerministrs Jiri Ratass pirmajā ārvalstu vizītē kopš stāšanās amatā dosies uz Somiju, bet 9.decembrī apmeklēs Latviju.

"Premjerministrs Somiju apmeklēs 7.decembrī, kur viņš tiksies ar Somijas premjerministru Juhu Sipili," otrdien aģentūru BNS informēja Igaunijas valdības preses dienestā.

"Tā ir ierasta prakse, ka premjerministrs pēc iespējas ātrāk veido ciešas personiskās attiecības ar kaimiņvalstīm. Premjera pirmo vizīšu grafiks ir izveidots, ņemot vērā citu valstu premjeru darba kārtību, kā arī vietējos notikumus," piebilda Ratasa preses pārstāvji.

Pēc tam 9.decembrī Ratasam paredzēta vizīte Latvijā, lai piedalītos Baltijas Ministru padomes sanāksmē ar Latvijas un Lietuvas premjeriem.

14.-16.decembrī Ratass uzturēsies Briselē, kur tiksies ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru, kā arī Eiropas Savienības Padomes prezidentu Donaldu Tusku, un piedalīsies Eiropas Savienības samitā.

Otrdienas vakarā Tallinā uz dažām stundām ieradīsies Maltas premjerministrs Džozefs Muskats, turpinot Eiropas Savienības dalībvalstu galvaspilsētu apmeklējumu, lai prezentētu Maltas prezidentūras blokā plānus.

Jau vēstīts, ka trešdien darbu sāka Ratasa vadītā valdība, kuras koalīcijā Centra partija apvienojusies ar līdzšinējās valdošā Reformu partijas bijušajām koalīcijas partnerēm "Tēvzemes" un "Res Publica" savienību un Sociāldemokrātisku partiju.

Ratass novembra sākumā kļuva par Centra partijas, kas pēdējos nepilnus desmit gadus bija parlamenta opozīcijā, priekšsēdētāju, nomainot amatā par prokrieviski noskaņoto uzskatīto Edgaru Savisāru.

Pirms Ratasa apstiprināšanas premjera amatā Igaunijā virmoja bažas par prokrievisku valdību, tomēr Ratass to noliedza. Viņš paziņoja, ka Krievija ir okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, un pašreizējā Igaunijas un Krievijas attiecību situācijā Centra partijas un Krievijā valdošās "Vienotās Krievijas" sadarbības līgums nedarbojas.

Arī oktobrī ievēlētā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pirmajā ārvalstu vizītē devās uz Somiju, bet pēc tam ieradās Latvijā.

Svarīgākais