EK sagatavojusi priekšlikumus banku nozares reformai

© Scanpix

Eiropas Komisija (EK) šodien piedāvājusi visaptverošu reformu kopumu, lai turpinātu stiprināt Eiropas Savienības (ES) banku noturību.

EK paziņojumā medijiem informē, ka pēc finanšu krīzes ES sāka īstenot vērienīgu finanšu nozares regulējuma reformu, lai atjaunotu finanšu stabilitāti un uzticību tirgum. Šodien iesniegto priekšlikumu mērķis ir pabeigt šo reformu programmu, pievēršoties dažiem vēl neatrisinātiem jautājumiem, kas ir svarīgi, lai vēl vairāk stiprinātu banku izturētspēju iespējamu satricinājumu situācijās. Priekšlikumos, kur tas nepieciešams, arī precizēti daži jaunā regulējuma aspekti, lai regulējumu padarītu labvēlīgāku izaugsmei un samērīgu ar banku lielumu un darījumu profilu. Priekšlikumi ietver arī pasākumus, kas atbalstīs mazos un vidējos uzņēmumus un investīcijas infrastruktūrā.

"Eiropai ir nepieciešama stingra un daudzpusīga banku sistēma, lai finansētu ekonomiku. Mums ir nepieciešami banku aizdevumi, lai uzņēmumi varētu veikt ieguldījumus, saglabātu konkurētspēju un pārdotu lielākos tirgos, kā arī lai mājsaimniecības varētu plānot uz priekšu. Šodien mēs esam iesnieguši jaunus riska samazināšanas priekšlikumus, kuru pamatā ir saskaņoti pasaules standarti un vienlaikus ņemtas vērā Eiropas banku sektora īpatnības," paziņojumā medijiem citēts EK priekšsēdētāja vietnieks finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības jautājumos Valdis Dombrovskis.

Ar priekšlikumiem tiek grozīta 2013.gadā pieņemtā Kapitāla prasību regula (CRR) un Kapitāla prasību direktīva (CRD), kurās izklāstītas prudenciālas prasības attiecībā uz bankām un ieguldījumu brokeru sabiedrībām, kā arī noteikumi par pārvaldību un uzraudzību. Tiek grozīta arī 2014.gadā pieņemtā Banku atveseļošanas un noregulējuma direktīva (BRRD) un Vienotā noregulējuma mehānisma regula (SRMR), kurās ir precizēti noteikumi par sanāciju un noregulējumu attiecībā uz grūtībās nonākušām iestādēm, kā arī izveidots vienotais noregulējuma mehānisms.

Tiesību aktu priekšlikumi tiks iesniegti Eiropas Parlamentam un Padomei izskatīšanai un pieņemšanai.

Svarīgākais