Laviņš: Satversmes preambula strādā veiksmīgi

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Latvijas Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš šorīt raidījumā "900 sekundes" pauda, ka pirms diviem gadiem pieņemtā Satversmes preambula strādā veiksmīgi.

Laviņš skaidro, ka preambulā ir skaidri atklāti valsts dibināšanas mērķi un konstitucionālās vērtības. Tie kalpo, kā pirmais orientieris tam, lai vērtētu, vai iesniegtie projekti ir atbilstoši satversmei. Šīs normas palīdz arī Satversmes tiesai interpretēt satversmi katram no likumprojektiem. Šobrīd Satversmes tiesas darbinieki arī dodas uz skolām un stāsta par satversmi un demokrātijas principiem, lai bērnos rosinātu izpratni par šo jautājumu.

Vaicājot par Rīgas domes iesniegto sūdzību par skolotāju algu reformu, Laviņš stāsta, ka ir saņemts Rīgas domes pieteikums par algu reformas regulējumu. Prasībā lūgts izvērtēt, vai šī reforma atbilst satversmes 1. un 91. pantam, kas runā par demokrātiju un vienlīdzīgu attieksmi. Laviņš arī atzīst, ka ikvienai pašvaldībai ir tiesība iesniegt savu prasību. Mēneša laikā Satversmes kolēģija izvērtēs šo iesniegumu un vērtēs, vai ir nepieciešams ierosināt lietu, vai nē. Ir saņemti iesniegumi arī no citām pašvaldībām.

Svarīgākais