Vējonis par ASV prezidenta vēlēšanām: Sabiedrība ir noilgojusies pēc pārmaiņām

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Viens no iemesliem, kādēļ ASV prezidenta amatā ievēlēts Donalds Tramps, varētu būt sabiedrības ilgas pēc pārmaiņām, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Protams, ka pārsteigums bija daudziem pasaulē, bet tas vēlreiz apliecina, ka sabiedrība ir noilgojusies pēc pārmaiņām. Politiķiem ir jāizvērtē iemesli, kāpēc tas tā ir noticis, un jāvērš situācija par labu," žurnālistiem šodien pauda Vējonis. Viņaprāt, nākotnē politiķiem, pieņemot lēmumus, daudz vairāk tos vajadzētu skaidrot sabiedrībai, lai vairotu tās izpratni par vienu vai otru rīcību.

Tāpat prezidenta ieskatā ir ļoti svarīgi, lai tā plaisa, kas brīžiem ir izveidojusies starp politiķiem un sabiedrību, mazinātos.

Komentējot Trampa priekšvēlēšanu kampaņā paustos izteikumus, tostarp aizsardzības jomā, Vējonis atzina, ka šie izteikumi, tostarp arī citi, bijuši pietiekami skarbi. Tomēr ir jāņem vērā, ka tas bija priekšvēlēšanu laiks. "Kā attīstīsies turpmākā ASV politika, to rādīs laiks. Skatīsimies, kas veidos ASV administrāciju, kas būs valsts sekretārs un kas būs aizsardzības ministrs," teica prezidents, atgādinot, ka parasti starptautiskajā praksē, mainoties valstu vadītājiem, pamatlietas tomēr nemainās. Tāpat arī ar noslēgtajiem līgumiem - tie tiek pildīti.

Līdz ar to Vējonim neesot bažu, ka Krievijas agresijas gadījumā ASV varētu ignorēt NATO līguma 5.panta nosacījumus, tāpat kā to nedarītu pārējās alianses dalībvalstis. "Ja starptautiski esam apņēmušies kaut ko pildīt, tad savas saistības arī pildīsim," viņš piebilda. Latvijai ar visām NATO dalībvalstīm ir izveidojušās ļoti labas attiecības, un tās tikšot stiprinātas arī turpmāk, un turpināsies arī NATO Varšavas samitā pieņemto lēmumu ieviešana dzīvē.

Tāpat viņš atgādināja, ka Latvija ir apņēmusies līdz 2018.gadam izpildīt solīto par 2% no iekšzemes kopprodukta atvēlēšanu aizsardzības budžetam un patlaban notiekot reāls darbs, lai to īstenotu.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka attiecībā uz aizsardzības budžeta palielināšanu ir konsekvents plāns, kā šie līdzekļi tiek izlietoti, un patlaban nebūtu lietderīgi kaut ko sasteigt ar finansējuma palielināšanu.

Jau ziņots, ka ASV otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps, liecina amerikāņu telekanālu aplēses. Viņa sāncense Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone jau piezvanījusi Trampam un atzinusi savu sakāvi.

Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

Politika

Neskatoties uz partijas "Progresīvie" aicinājumiem atbalstīt likumdošanas iniciatīvu, Saeimas deputātu vairākums ceturtdien noraidīja partijas priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma.

Svarīgākais