Alūksnes iedzīvotāju pie Saeimas piketēs pret savas slimnīcas pārprofilēšanu

© aluksnesslimnica.lv

Šodien Alūksnes novada iedzīvotāji plāno piketēt pie Saeimas, lai paustu savu viedokli par to, kā alūksnieši varētu saņemt pilnvērtīgu medicīnisko aprūpi.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Svars, plānots, ka piketā piedalīsies 100 līdz 120 cilvēku. "Taču pēc zvaniem ir jūtams, ka piketā vēlas piedalīties arī tie Alūksnes novada iedzīvotāji, kuri šobrīd strādā Rīgā."

Kā skaidroja Svars, tiek plānots miermīlīgs pikets bez bļaustīšanās un dažādām akcijām.

"Mēs gribam izteikt savu viedokli par to, kā alūksnieši redz, kā viņi varētu saņemt pilnvērtīgu medicīnisko aprūpi, jo dzīves realitāte ir diezgan skarba - mums šobrīd pietrūkst četru ģimenes ārstu, kas varētu strādāt Alūksnes novadā. Līdz ar to, ja šo slimnīcu pārveido par dienas stacionāru, mēs būtībā paliekam bez aprūpes iespējām, ja tas ir nepieciešams ārpus darba laika," skaidroja Invalīdu biedrības vadītājs.

Svars uzskata, ka tas, kā šobrīd strādā Alūksnes slimnīca, iedzīvotājus apmierina - gan tās režīms, gan pieejamie pakalpojumi. Šo iemeslu dēļ iedzīvotāji vēlas saglabāt slimnīcu ar pilnu darba laiku.

"Reformām, protams, ir jābūt. Mēs neesam pret tām, bet tikai lai tās realizētu ar mums," teica Svars.

Piketu rīko Invalīdu biedrība, bet to pieteicis ir Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins (Vidzemes partija).

LETA jau ziņoja par Alūksnes slimnīcas satraukumu saistībā ar Veselības ministrijas (VM) plānotajām reformām slimnīcu tīklā, kas varētu samazināt Alūksnes slimnīcas līmeni un sniegto pakalpojumu apjomu.

VM plānos ir slimnīcas Latvijā iedalīt piecos līmeņos atkarībā no speciālistu skaita, sniegtajiem pakalpojumiem, aprīkojuma un citiem kritērijiem. Katrā nākamajā līmenī ir iekļauti iepriekšējā līmeņa elementi.

VM sola, ka jebkura veida reformas slimnīcu tīklā Latvijā spēkā varētu stāties, ātrākais, 2019.gadā.

Vakar veselības ministre Anda Čakša viesojās Alūksnē, kur tikās ar pašvaldību un slimnīcas pārstāvjiem. Pēc tikšanās VM aģentūrai LETA norādīja, ka ministrijai ir bažas, ka Alūksnes slimnīcā cilvēki nepamatoti bieži tiek stacionēti.

Ministrei ar Alūksnes pašvaldību bijusi konstruktīva saruna, un abas puses vienojušās, ka slimnīca sagatavos skaidrojumu par problemātiku, kas identificēta gan Pasaules Bankas, gan ministrijas analizētajos datos.

Čakša arī novērtējusi Alūksnes slimnīcas speciālistu vēlmi strādāt, tāpēc panākta vienošanās, ka pārmaiņas tiks veiktas atbilstoši tam, "kādā situācijā esam". "Mēs sakām, ka esam reformu priekšvakarā, bet patiesībā esam krīzē. Tāpēc rīkosimies, koncentrējoties uz svarīgāko, tā, lai pacienta ērtības un budžeta iespējas būtu balansētas," sacīja Čakša.