Kučinskis: Jāmaina tiesiskais regulējums, lai uzlabotu pārraudzību pār KNAB

© f64/ Lauris Aizupietis

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzskata, ka ir laiks sākt diskusiju par nepieciešamību mainīt tiesisko regulējumu, lai uzlabotu pārraudzību pār Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

"No manis kā no premjera prasa pārraudzību, bet likums noteic, ka iejaukties KNAB darbībā es nevaru. Pat ja es to gribētu darīt, es nevaru," žurnālistiem šodien atzina Kučinskis, piebilstot, ka premjera pārraudzība pār KNAB ir ļoti nosacīta.

Jautāts, vai tas nozīmē, ka vajadzētu palielināt premjera pilnvaras, Kučinskis atbildēja, ka vai nu tā, vai arī jāuzliek atbildība tam, kas ieceļ KNAB vadītāju amatā, proti, Saeimai.

Patlaban normatīvajā regulējumā valdot haoss, jo, piemēram, vienā gadījumā tiek prasīts iejaukties biroja darbā, citā - ne, kas premjera ieskatā nozīmē, ka nav noregulētas šīs robežas. Viņš piebilda, ka sarežģītais KNAB priekšnieka izvēlēšanās process izgaismo tiesību aktu problēmas, tāpēc ir jāsāk diskusija par iespējamām izmaiņām.

Tāpēc viņš uzdevis Valsts kancelejas direktoram divu nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus ne tikai par risinājumiem KNAB darba organizācijā, bet arī par priekšlikumiem biroja pārraudzībā.

Jau ziņots, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu tika saņemti desmit pieteikumi, tomēr konkursa komisija pagājušajā piektdienā atzina, ka neviens no viņiem nav virzāms uz konkursa otro kārtu. Pirmajā kārtā atlases komisija izvērtēja kandidātu atbilstību normatīvajā regulējumā noteiktajiem kritērijiem.