Saeima nosaka steidzamību visiem ar valsts budžetu saistītajiem likumprojektiem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Par spīti opozīcijas iebildumiem, Saeima šodien noteica steidzamību visiem ar nākamā gada valsts budžetu saistītajiem likumprojektiem.

Budžets un ar to saistītās likuma izmaiņas Saeimā tiek izskatītas divos lasījumos jeb steidzamības kārtībā, tomēr deputātiem jālemj atsevišķi par steidzamības piešķiršanu katram likumprojektam.

Piemēram, opozīcijā esošā "Saskaņa" iebilda pret steidzamību grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā. Šīs izmaiņas nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra, kas nozīmēs maksājumu pieaugumu mazajiem elektrības lietotājiem.

Deputāts Ivars Zariņš (S) uzsvēra, ka arī Saeimas Tautsaimniecības komisija neuzskata, ka šādas izmaiņas jāvērtē vien divos lasījumos, nevis ierastā kārtībā. Viņam oponēja Vilnis Ķirsis (V), kurš aicināja atbalstīt steidzamības noteikšanu šīm izmaiņām.

Par steidzamību balsoja 56 koalīcijas deputāti, pret bija 35 opozīcijas pārstāvji, bet Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), kā arī deputāts Rihards Eigims (ZZS) balsojumā nepiedalījās.

Vēl viens strīdīgs likumprojekts, kas paredz iespēju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus, debates par steidzamības piešķiršanu neraisīja, un vairākums atbalstīja tā izskatīšanu divos lasījumos.

Tagad Saeima sāk izskatīt visus 59 likumprojektus pēc būtības un lems par konceptuālu atbalstu katram no tiem.

Saeima šodien vērtē 2017.gada budžetu un saistītās likumu izmaiņas pirmajā lasījumā.