Latvijas attīstībai. Mazam cinītim lielas ambīcijas

MAZĀKAIS NO ĻAUNUMIEM? Latvijas attīstībai līderis Juris Pūce gan bargi kritizē pašlaik valdībā esošo partiju darbu, taču vienlaikus vēlas ar vienu no tām nākamā gada pašvaldību vēlēšanās startēt vienā sarakstā © Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Einara Repšes dibinātā partija Latvijas attīstībai, kuru socioloģiskajās aptaujās par pietiekami nopietnu spēku, lai tam uzticētu valsts vadīšanu, jau ilgstoši uzskata mazāk par diviem procentiem respondentu, nākamajās pašvaldību vēlēšanās apņēmusies cīnīties par vietu zem politiskās saules vismaz 15 pašvaldībās.

Par ambiciozajiem plāniem partijas biedrus informēja tās priekšsēdētājs Juris Pūce, kuru aizvadītajā sestdienā atkārtoti ievēlēja šajā amatā. Viņš gan bija vienīgais kandidāts uz to un guva nedalītu partijas kongresā klātesošo atbalstu.

Neslēpdams, ka dažās pašvaldībās Latvijas attīstībai varētu startēt vienā sarakstā ar vēl kādu partiju, bet Rīgā tā varētu būt Vienotība un Latvijas Reģionu apvienība, J. Pūce informēja, ka viņa vadītais politiskais spēks kandidēs arī Liepājā, Ventspilī, Tukumā, Jūrmalā, Cēsīs, Madomā, Ikšķilē, Bauskā un Pļaviņās, kā arī Daugavpilī un Rēzeknē. Neesot izslēgts, ka vēlētāju uzticība tiks pārbaudīta arī Mārupē, Babītē, Ādažos un dažās citās pašvaldībās.

«2016. gada laikā jāfinišē ar stratēģiju - vai un kur mēs startēsim vieni, kur veidosim kopīgu sarakstu ar domubiedriem citās partijās. Abas pieejas ir labas, ja tās ved pie rezultāta - tikt ievēlētiem un sekmīgi strādāt mūsu iedzīvotāju labā,» saka J. Pūce.

Saskaņā ar Latvijas attīstībai vadītāja redzējumu kandidējot partija skaidri paudīs tās pārstāvētās vērtības un skaidros, kādi no tām būs ieguvumi. Partija jau esot pabeigusi savu priekšvēlēšanu programmu Rīgai, kurā detalizēti pievērsusies uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, izglītībai un veselībai, kā arī pēdējā laikā sabiedrības uzmanības centrā esošajiem ielu remonta jautājumiem. Turklāt partija sagatavojusi sarakstu ar Rīgas domes normatīvajiem aktiem, kurus Latvijas attīstībai (gadījumā, ja to ievēlēs) atcels vai principiāli grozīs, jo tie apgrūtinot cilvēku dzīvi.

Lai gan par savu partneri Rīgā J. Pūce vēlas redzēt valdībā esošo Vienotību, viņš arī pauda pārliecību, ka valdībā esošās partijas priekšvēlēšanu cīņā ar Saskaņu pārstāvošo Nilu Ušakovu jau padevušās. «Tās ir padevušās, pirms cīņa vēl sākusies. Mēs tā vietā plānojam asu, mērķtiecīgu cīņu par labāku Rīgu,» solīja pašlaik niecīgu sabiedrības atbalstu baudošās partijas līderis.

Neraugoties uz solījumiem par inovatīviem risinājumiem pašvaldību iedzīvotāju sadzīves uzlabošanā, arī Latvijas attīstībai nespēja izvairīties no žanra klasikas - asas un nesaudzīgas pie varas esošo partiju kritikas.

Tā pie varas esošie klunkurojot redzējuma trūkuma tumsā un zaudējuši fokusu. Sekas ir valsts konkurētspēju un nākotnes iespēju zaudēšana. J. Pūce akcentēja, ka Latvijas valdība un Saeima ir bijušas neiedomājami lēnīgas, kad jāpieņem būtiski lēmumi, piemēram, kā finansēt valsts drošību, vai un kā reformēt skolu tīklu un vai ieviest modernu veselības apdrošināšanas sistēmu.

«Varas partijas ir aizņemtas ar sevi un pagurušas - tajās ir iekšējas intrigas, nav piedāvājuma, nav konsekvences,» saka politiķis un uzsver, ka Latvijas attīstībai jākalpo kā skaidrai alternatīvai pašreizējā bardakā.

J. Pūces vadītais politiskais spēks apņēmies arī atņemt Vienotībai vienīgās īsteni proeiropeiskās partijas titulu, jo tikai Latvijas attīstībai tāda esot. «Mēs esam viskonsekventākais pro-Eiropas politiskais spēks Latvijā. Tā nav poza vai mārketings, tā ir mūsu pārliecība. Tikai tad, ja aizstāvēsim un attīstīsim šīs vērtības, varēsim panākt noturīgu Latvijas izaugsmi un laimīgu sabiedrību,» ir pārliecināts J. Pūce.

Par savu artavu partijas transformācijā par ietekmīgu politisko spēku padomājuši arī tās jaunatnes organizācijas biedri. Tās vadītājs Edgars Lejnieks atklāja, ka organizācijas darba grupas plāno sākt kampaņas par marihuānas lietošanas dekriminalizāciju.