Rīgas politiskais duets par panākumiem nešaubās

SHĒMU NEMAINĪS. Gods kalpot Rīgai, kas veiksmīgi Rīgā pie varas noturējusies, pateicoties Saskaņai, arī nākamgad negrasās mainīt jau iestrādāto shēmu. Abas partijas nākamā gada pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēs no viena saraksta © Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Kā jau bija paredzams, sevi par centriski labējiem politiskajiem spēkiem dēvējošajām partijām nākamā gada pašvaldību vēlēšanās Rīgā būs jācīnās ar vienoto Saskaņas un Gods kalpot Rīgai (GKR) sarakstu ar pašreizējo galvaspilsētas mēru Nilu Ušakovu galvgalī.

Šādu lēmumu sestdien apstiprināja GKR kongresā.

Atbilstoša Saskaņas un GKR tandēma popularitātei Rīgā bija arī noskaņa kongresā, kur abu partiju līderi nepieļāva pat mazāko iespēju, ka vēlēšanās to duets varētu ciest par nominālu sakāvi un neiegūt vairāk nekā pusi no 60 Rīgas domes deputātu balsīm.

Tā GKR priekšsēdētājs Andris Ameriks, kuru šajā amatā ievēlēja atkārtoti, uzsvēra, ka pašreizējās koalīcijas vājums slēpjas nespējā pieņemt lēmumus, piemēram, vilcināšanās nosaukt savu Rīgas mēra kandidātu, un iekšējo nesaskaņu iznešanā publiskajā telpā.

«Ģenerāļi sēž krūmos un bīda ierindniekus, un ierindnieki arī nezina, ko darīt, un nevar izdomāt, kurš varētu būt mēra kandidāts pašvaldību vēlēšanās,» saka A. Ameriks. Savukārt Saskaņas un GKR sadarbības modelis ir veiksmīgs, jo partijas prot sarunāties un neaizraujas ar «publisku veļas mazgāšanu», un tas izrādījies modelis, kas vēlētājam ir vistīkamākais. Turklāt Rīgā netiekot realizēta politika, bet kā virsmērķis esot noteikta veiksmīga saimnieciskā darbība. Tieši tādēļ lielākā daļa no pagājušajās vēlēšanās solītajiem darbiem esot jau izpildīti.

Saskaņā ar A. Amerika novērojumiem Saeimas koalīcijas partneri nespēj strādāt vienota mērķa vārdā un labāk izvēlas nežēlīgu konkurenci - tie savus partnerus labprāt redzētu «baltās čībiņās un septiņas pēdas zem zemes».

Arī klātesošais N. Ušakovs neskopojās ar abu partiju sadarbības slavināšanu, pretnostatot to izmaiņām parlamenta koalīcijā. Viņš norādīja, ka Saskaņa un GKR sadarbojas jau septiņus gadus un sešus mēnešus. Savukārt valstī pa šo laiku ir nomainījušies trīs prezidenti un ļoti daudzi ministri.

«Kā valsts var attīstīties, ja ministri mainās katru gadu? Kā var attīstīties valsts, ja politiskās partijas, kas ir atbildīgas, nesadarbojas savā starpā?» pārmezdams nekonkretizētas valdības neveiksmes, teica Rīgas mērs.

N. Ušakovs turklāt uzskata, ka abu partiju sadarbība vismaz pēc neatkarības atgūšanas ir tik unikāla, ka par to nākotnē noteikti rakstīs vēstures grāmatās.

Kaut arī bažas par vēlēšanu rezultātiem Saskaņas un GKR tandēmu, šķiet, nebaida, tomēr realitātes izjūta politiķiem pilnīgi nav zudusi. Rīgas mērs uzsvēra, ka abām partijām priekšā ir sarežģīts laiks, jo labējās partijas ar visiem līdzekļiem centīsies pārņemt varu Rīgā. Taču bīstami un nepatīkami būšot vien mēģinājumi apmelot abu partiju politiķus, objektīva iemesla neveiksmei neesot.

Tikmēr centrisko labējo centieni izveidot vienotu vēlēšanu sarakstu Rīgai cietuši neveiksmi. Vienotības uzaicinājumu kā nevajadzīgu noraidījusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Arī Nacionālā apvienība kopīgu sarakstu bez ZZS tajā negrasās veidot. Ņemot vērā, ka Jaunā konservatīvā partija ar Vienotību negrasās veidot ciešu sadarbību, tai kā potenciālie partneri atlikuši vien Latvijas attīstībai un Latvijas Reģionu apvienības politiķi. Tiem reitingi pagaidām nesola vērā ņemamu vēlētāju atbalstu.



Svarīgākais