EP debatēs norāda uz ES "supernacionālisma" ēnas pusēm

© SCANPIX

Šodien debatēs Eiropas Parlamentā (EP) par stāvokli Eiropas Savienībā (ES) tika diskutēts par valstu savienības "supernacionālisma" pozitīvajām un ēnas pusēm.

Eiropas Konservatīvo un reformistu (ECR) grupas vadītājs Saijeds Kamals norādīja, ka, neko nemainot ES darbībā, nevajadzētu brīnīties, ka vairākas citas dalībvalstis varētu rīkoties līdzīgi kā Lielbritānija un apsvērt izstāšanās iespēju.

Strādājot pēc principa "vairāk Eiropas, vairāk "supernacionālisma"", tiek veicināts vietējā nacionālisma uzplaukums. ES būtu jādara mazāk, bet labāk un nākamajam ES līgumam ir jāvienkāršo valstu savienības darbība, uzsvēra Kamals. Viņš arī akcentēja dažādības nozīmi ES, kam pretstatā ir pārlieku plašā dažādu jomu politiku harmonizēšana.

Kamals arī aicināja pārtraukt situāciju, kad vara ir koncentrēta piecu cilvēku rokās, kuri nāk tikai no četrām valstīm un pārstāv tikai divas politiskās grupas.

Savukārt Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības (ALDE) grupas vadītāja Gija Verhofstata apgalvojumu, ka ES vērtību aizsargāšana ir vietējā nacionālisma avots, nodēvēja par smieklīgu un uzsvēra, ka vairāku mērķu sasniegšana, piemēram, lai novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, iespējama tikai ar "supernacionāliem" līdzekļiem. Tajā pašā laikā tas nenozīmē atteikšanos no nacionālās demokrātijas, un ES to papildina.

Verhofstats norādīja, ka pašlaik vērojama krīze starp paaudzēm, kad jaunieši redz ieguvumus no ES, bet vecākiem cilvēkiem ir negatīvāks skatījums uz ES.

EP šodien notiek debates pēc Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera runas par stāvokli ES. Šī uzstāšanās tradicionāli sāk dialogu ar ES un Padomi, kā paredzēts Lisabonas līgumā, lai sagatavotu EK darba programmu 2017.gadam.

Svarīgākais