Deputāti par savām kvotām atskaitīties nebaidās

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nevalstisko organizāciju protestam pret tā dēvētajām deputātu kvotām valsts budžetā pievienojies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)

Tas vēlas panākt, lai deputāti padziļināti skaidrotu, kāpēc savu kvotu nolēmuši atvēlēt konkrētam mērķim un ar kādiem cilvēkiem pirms priekšlikuma iesniegšanas tas apspriests. Deputāti neiebilst nepieciešamībai skaidrot savus lēmumus, bet uzskata, ka kontroles mehānisms var kļūt pārāk smagnējs.

Pēc tam, kad KNAB bija vērsusies Sabiedrība par atklātību Delna, kura uzskata, ka tā dēvētās deputātu kvotas ir prettiesiskas un nav pieļaujamas, birojs atzinis, ka Delnas tēze neatbilst patiesībai - kvotu sistēma budžeta veidošanā ir leģitīma.

Tiesa, KNAB norāda, ka šāds naudas dalīšanas veids ir necaurskatāms un nesaprotams, tāpēc tas iecerējis iesniegt priekšlikumus Saeimas Kārtības rullī un Ētikas kodeksā. Šajos priekšlikumos birojs vēlas iestrādāt normas, kuras Saeimas deputātiem uzliks par pienākumu paskaidrot, kādēļ viņš vēlas piešķirt naudu konkrētam mērķim.

Grozījumus paredzēts Saeimā iesniegt oktobrī, taču jau tagad deputāti pauž gatavību atskaitīties. Viņos gan radot bažas, vai tikai birojs nevēlas panākt, lai deputātiem būtu jāatskaitās par ikvienu priekšlikumu, kas iesniegts budžeta otrajā lasījumā. Tas budžeta pieņemšanu padarīšot pārāk smagnēju.

«Atskaitīties jau nav problēmu, bet tādā gadījumā gribu redzēt to formu, kuru KNAB iecerējis - kas tur būs jāskaidro un jāpamato, jo es varu iesniegt arī priekšlikumu, kas nav attiecināms uz tā dēvēto kvotu. Man būs jāatskaitās arī par to, katram, kas iesniegs jebkādu priekšlikumu, būs jāatskaitās?» retoriski jautā Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Andris Bērziņš. Viņš atzīst, ka diskusija par kvotu nepieciešamību gan varētu tikt aktualizēta, taču uzskata, ka šī sistēma nepamatoti demonizēta, jo līdz šim nav pamanījis, ka viņu kāds kvotas saņēmējs būtu īpaši kaut kur slavējis.

Arī Nacionālās apvienības frakcijas deputāte Inguna Rībena uzskata, ka pēdējā laikā kvotu kontekstā deputātus pārlieku strostē, jo viņa neatminoties, ka pēdējos gados deputāti būtu iesnieguši zemiski savtīgus priekšlikumus.

Deputāte gan atzīst, ka sabiedrības īpatnību dēļ deputātu kvotu saņēmēji bieži to saista ar konkrētu politiķi un tieši šā iemesla dēļ tomēr būtu lietderīgi pārskatīt esošo kārtību. Tāpēc sistēmas caurskatāmības veicināšana ar KNAB priekšlikumu palīdzību nebūtu peļama.

Arī Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzskata, ka papildu kontrole deputātiem problēmas neradītu, jo nauda parasti netiek piešķirta savtīgas motivācijas dēļ, kuru Finanšu ministrija budžeta veidošanas procesā nespētu atbalstīt.



Politika

"Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas deputāti aicinājuši aizsardzības ministru Andri Sprūdu ierasties frakcijas sēdē un sniegt skaidrojumu par daudzajām problēmsituācijām, kas saistītas ar aizsardzības un drošības nozares atbildīgu un lietderīgu pārvaldību.