Noslēdzas pieteikšanās KNAB vadītāja amatam

© F64

Rīt ir pēdējā diena, kad interesenti var pieteikties uz konkursu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju amatu.

Saskaņā ar konkursa nolikumu publiski pretendenti vēl netiks nosaukti, taču ir zināmi daži kandidāti, kuru vidū ir arī Jaroslavs Streļčenoks, kas atkārtoti pieteicies amatam, par spīti plašai viņa darbības kritikai ne tikai sabiedrībā, bet arī pašā birojā.

Līdz ar sabiedriskajām organizācijām un iekšējiem opozicionāriem J. Streļčenoka vadītā KNAB darbu kritizējusi arī Eiropas Komisija un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija. Taču pats J. Streļčenoks uzskata, ka kritikai nav pamata, un ir apņēmības pilns turpināt vadīt KNAB. Arī viņa vietniece Ilze Jurča uzskata, ka pret priekšnieku izvērsta plaša kampaņa, un norāda, ka J. Streļčenoka vadības laikā korupcijas uztveres indekss nemitīgi uzlabojies.

Kā vienu no šīs kampaņas veidotājiem I. Jurča nosauc bijušo biroja darbinieku Juri Jurašu. Viņš negrasās mainīt savu viedokli un uzskata, ka J. Streļčenoka vadībā birojs nolaidīgi attiecies pret signāliem par koruptīviem darījumiem. Ļoti iespējams, ka J. Streļčenokam būs jākonkurē ar viņu, jo J. Jurašs paudis apņēmību piedalīties konkursā un nav šo paziņojumu joprojām atsaucis.

Atbildīgajam amatam pieteicies arī bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš. Viņš konkursā pieteicies pēc paša iniciatīvas, jo uzskata, ka dienestā gūto pieredzi lietderīgi varētu izmantot biroja vadībā.

Viņš konkursa komisijai iesniedzis Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža atsauksmi. Tajā teikts, ka H. Laidiņš, pildot Valsts policijas Zemgales reģiona priekšnieka amata pienākumus, personīgi piedalījies noziedzīgu nodarījumu novēršanā un atklāšanā, ieskaitot noziedzīgus nodarījumus, saistītus ar korupciju. Laika posmā no 2009. līdz 2015. gadam H. Laidiņš, piemēram, aizturēja piecas amatpersonas par kukuļņemšanu.

Kaut arī J. Streļčenoka darbu par labu atzīst gan Saskaņas frakcija, gan Zaļo un zemnieku savienība, kas var nozīmēt arī Nacionālās apvienības atbalstu, J. Streļčenokam tomēr būs nopietna konkurence, jo līdz ar J. Jurašu un H. Laidiņu konkursā var piedalīties arī Latvijas Juristu apvienības vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Rihards Bunka. Viņa kandidatūru nopietnāku padara arī fakts, ka ieņemt KNAB vadītāja amatu viņu mudinājusi vairāki politiķi. Tiesa, R. Bunka pagaidām nav izlēmis, vai pieteikties konkursā, taču, ja tas tiks darīts, viņš sola atklāt šo politiķu vārdus.

Pretendentu atlasi KNAB priekšnieka amatam veiks komisija, kuru vadīs Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, kā arī pretendentu atlasē ar padomdevēja tiesībām piedalās ne vairāk kā trīs biroja Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji.



Svarīgākais