Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Baidens: ASV aizstāvēs savus sabiedrotos

© SCANPIX

ASV vienmēr aizstāvēs savus sabiedrotos un nepieciešamības gadījumā atbildēs uz draudiem, savā runā Baltijas valstu iedzīvotājiem šodien uzsvēra ASV viceprezidents Džo Baidens.

Baidens savā runā izteicās arī par Latvijas Nacionālās bibliotēkas simbolisko nosaukumu - Gaismas pili -, norādot, ka tagad Latvija atkal ir brīva. ASV viceprezidents arī uzteica Baltijas valstu tautu spēju atjaunot savu neatkarību un atgūt brīvību. "1989.gada 23.augustā, veidojot Baltijas ceļu, jūs parādījāt pasaulei vīziju par brīvību un savu brīvības garu - Gaismas pils bija dzīva jūsos," poētiski izteicās Baidens.

ASV vienmēr ir uzsvērušas, ka tās neatzina un nekad neatzītu Padomju Savienības okupāciju Baltijas valstīs, bilda ASV viceprezidents. "Suverēnas valstis ir tiesīgas pašas pieņemt savus lēmumus un izvēlēties savas alianses - ASV netic ietekmes zonām," stāstīja Baidens.

"Baltijas valstis cieta no okupācijas, tomēr turpināja ticēt brīvībai. Pēc Baltijas ceļa, kad jūs atguvāt savu brīvību, jūs atgriezāt mums ticību savos spēkos, parādot, ko jūs spējāt sasniegt," par Baltijas valstīm izteicās Baidens.

"Jūs ticējāt Eiropas idejai, jūs tuvojāties dalībai NATO. Jūs, Baltijas valstis, esat iedvesmojošs piemērs tām nācijām, kas vēlas sekot jūsu pēdās. Jūs esat nesalaužams gars, kas ļauj izveidot neatkarīgu, demokrātisku sistēmu," pauda Baidens, piebilstot, ka Baltijas valstis ir pierādījums tam, ka ir iespējams uzbūvēt stipru demokrātiju.

Tāpat Baidens savā runā pievērsās NATO un NATO līguma piektā panta nozīmīgumam, uzsverot, ka ASV apņemas rūpēties par Baltijas valstu drošību un pildīt piektā panta noteikumus, kā arī Baidens komentēja sadarbības nozīmīgumu Eiropā, it sevišķi reģionālās sadarbības kontekstā. "Mēs esam efektīvāki, kad strādājam kopā, un tas ir jo īpaši svarīgi, kad runa ir par kaimiņiem," sacīja Baidens.

Baidens pievērsās arī korupcijas jautājumiem, uzsverot, ka tas ir "viens no augstākajiem patriotisma aktiem" - to izskaust.

Savukārt bijušais Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs un Augstākās Padomes priekšsēdētāja vietnieks Dainis Īvāns savā runā uzsvēra, ka ASV un ASV pilsoņi ir bijuši ļoti svarīgi Latvijai tās neatkarības atgūšanas laikā, uzsverot, ka ASV viceprezidenta vizīte ir notikusi arī laikā, kad "drūmākais Latvijas murgs varētu būt Putina-Rībentrampa pakts".

ASV ir apņēmušās pildīt NATO līguma 5.pantu un tas ir svēts pienākums, šodien pēc tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem pavēstīja Baidens. Viņš uzsvēra, ka līgums ir rakstveida vienošanās, kur viena no līgumpusēm ir ASV, un tāpēc viņš vēlas vēlreiz apstiprināt, ka ASV pilnībā uzņemsies saistības un pienākumus, kas līgumā paredzēti.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā ieradies ASV viceprezidents Baidens. Līdz šim jau ir notikušas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vakarā viņš Latvijas Nacionālajā bibliotēkā veltījis uzrunu baltiešiem.