Mudina valdību izpildīt NATO saistības un sakārtot aizsardzības budžetu

© Scanpix

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) lūdz valdību izpildīt NATO saistības un nekavējoties atvēlēt valsts aizsardzības budžetam vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Kā aģentūru LETA informēja PBLA ģenerālsekretāre Ilze Garoza, 23.augustā pirms 77 gadiem tika parakstīts Molotova-Ribentropa pakts un tam pievienotie slepenie protokoli, tādējādi sadalot ietekmi Eiropā un nolemjot trīs 1918.gadā neatkarību ieguvušās Baltijas valstis okupācijai 50 gadu garumā. "Mēs - PBLA un tās dalīborganizācijas - lielā mērā esam liecība Latvijas okupācijas pretlikumībai. Mūsu priekšteči - šo organizāciju dibinātāji - bija tautieši, kuri, bēgot no padomju represijām, bija spiesti pamest savas mājas un dzimto zemi, bet, nezaudējot ticību, uzturēja neatkarīgās Latvijas ideju, nepieļaujot Latvijas okupācijas atzīšanu Rietumos," raksta PBLA un citas dalīborganizācijas.

PBLA un tās dalīborganizācijas apliecina savu gatavību arī turpmāk sniegt atbalstu Latvijas valdības un pilsoniskās sabiedrības centieniem stiprināt Latvijas valstiskumu un tiesiskumu un līdzdarboties Latvijas interešu starptautiskā aizstāvībā.

Organizācija uzsver, ka pašreiz "esam jaunu izaicinājumu priekšā", norādot uz "Krievijas agresiju un pēc Aukstā kara beigām iedibinātās starptautiskās drošības kārtības graušanu, pārkāpjot citu valstu robežas un to suverēnās tiesības".

PBLA kategoriski nosoda Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā un īstenoto Krimas aneksiju un iestājas pret tās atzīšanu starptautiskos forumos. "Vienlaikus mēs aicinām tautiešus atgādināt par Padomju Krievijas noziegumiem pret Baltijas valstīm un brīdināt rietumvalstis par Krievijas centieniem pārrakstīt vēsturi un šķeltnieciskā un militārā veidā vairot savu ietekmi reģionā, radot tiešus draudus Eiropai un starptautiskajai drošībai," raksta PBLA.

Apvienība aicina Latvijas valdību un citas Eiropas Savienības valstis uz izlēmīgu, vienotu un solidāru rīcību - kā atbildot Krievijas draudiem, tā risinot starptautisko migrācijas krīzi un terorisma uzliesmojumu dažādās Eiropas valstīs. "Mēs stingri iestājamies par transatlantisko saišu saglabāšanu un nostiprināšanu. PBLA, kas savulaik ieguldījusi lielas pūles un enerģiju, lai panāktu Latvijas uzņemšanu NATO, pauž bažas par izteikumiem, kas apšauba šīs organizācijas nozīmīgo lomu un kolektīvās aizsardzības principus. Mēs atkārtoti vēršamies pie Latvijas valdības ar aicinājumu apliecināt savas rūpes par Latvijas drošību un izpildīt NATO saistības, nekavējoties atvēlot valsts aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta," uzsver apvienība.

Kā ziņots, ASV Republikāņu partijas prezidenta kandidāts Donalds Tramps izteicies, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija. Tramps to paziņoja intervijā laikrakstam "The New York Times" Ohaio štata Klīvlendas pilsētā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā.

Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums". "Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

Politika

No 17. līdz 24. septembrim Amerikas Savienotajās Valstīs pabija Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, ekonomikas ministra Viktora Valaiņa un Latvijas uzņēmēju delegācija. Par to, kā šī vizīte noritēja, kas tika panākts, “nra.lv” saruna ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS).

Svarīgākais