Flirts ar Krieviju drupina koalīciju

© F64

Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) attiecības, kuras iedragāja Ingas Koļegovas kandidatūras nepieņemšana Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas amatam, vēl ļodzīgākas padarījusi triju ZZS ministru it kā ar Ārlietu ministriju nesaskaņota tikšanās ar Krievijas vicepremjeru. Abas puses sniedz atšķirīgu informāciju, bet jautājumu šodien pārspriedīs koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Saskaņā ar sākotnējo skaties.lv izplatīto informāciju, nesaskaņojot savu darbību Ārlietu ministrijā, ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču tikusies finanšu ministre Dana ReiznieceOzola, satiksmes ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Ministri šo tikšanos nenoliedz.

Nepieņemama prakse

Taču Vienotībai, kuras pārziņā ilgstoši ir valsts ārlietas, šāda iniciatīva nav pieņemama, jo mūsu sabiedrotajiem var raidīt nepareizus signālus. Piemēram, trīs vienas partijas ministru Ārlietu ministrijas nekontrolēta tikšanās ar Krievijas varas pārstāvi var radīt bažas par to, ka Latvijā valdošajās partijās nav vienotas nostājas par Eiropas Savienības ilgtspēju un valsts dalību tajā. Šāda iespēja īpaši ticama šķietot Lielbritānijas izvēles kontekstā. Tāpat muļķīgā situācijā var nonākt mūsu diplomāti, ja kāds viņus vēlēsies izjautāt par to, kas ticis pārrunāts.

«Jebkura tikšanās ar Krievijas varas pārstāvjiem nav tikai Latvijas jautājums, tas ir arī Eiropas Savienības jautājums. Manuprāt, ja kāds valdības pārstāvis grib veikt jebkādas sarunas ar Krieviju, ir ļoti svarīgi, ja visa valdība ir informēta. It sevišķi Ārlietu ministrija,» saka bijušais Latvijas vēstnieks ASV, Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Gaida paskaidrojumus

Tādēļ, lai novērstu dažādus iespējamos pārpratumus, Ārlietu ministrija sagaida, ka tā saņems detalizētu informāciju par trīs ZZS ministru tikšanos ar Krievijas vicepremjeru.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs skaidro, ka Latvijas ārpolitikas attiecībās ar Krieviju ņemtas vērā vairākas pieejas. Principiālie jautājumi skar valsts un starptautisko drošību, bet praktisko jautājumu kārtošanā ministrija atbalsta divpusējās sadarbības mehānismu. Ministrs atgādināja, ka jau iepriekš pašreizējais un bijušais satiksmes ministrs devušies vizītēs uz Krieviju. Tāpat to darījis arī zemkopības ministrs.

«Šāds sarunu mehānisms ir daļa no mūsu ārpolitikas kursa, taču tajā pašā laikā ir būtiski ievērot valdības noteikto kārtību, kādā notiek valsts amatpersonu tikšanās, vai tās būtu formālas, vai neformālas. Par tām ir jāinformē Ārlietu ministrija,» saka ministrs un piebilst - ņemot vērā, ka sarunā piedalījās arī Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs, tikšanos par gluži neformālu nevarot nosaukt.

Ministri pārcentušies?

Premjerministrs Māris Kučinskis uzstāj, ka par gaidāmo tikšanos bija informēts gan viņš, gan Ārlietu ministrija. «Zināja premjerministrs, zināja arī Ārlietu ministrija. Tikšanās bija neoficiāla, bet nebija arī slepena. Premjers uzskata, ka šādas tikšanās ir nepieciešamas, bet jebkurai sadarbībai jābūt starptautisko normu ietvaros un respektējot ES noteiktās saistības pret Krieviju,» skaidro premjerministra preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Neoficiāla informācija liecina, ka par tikšanos bijis informēts arī Valsts prezidents, kurš izvēlējies neiesaistīties abu partiju ķīviņā. Turklāt par J. Dūklava iespējamo tikšanos ar Krievijas vicepremjeru Ārlietu ministrija patiešām bijusi informēta. Neizpratni un pat sašutumu Vienotībā radījis fakts, ka, apejot Ārlietu ministriju, ar A. Dvorkoviču tikusies arī D. ReiznieceOzola un U. Augulis. Ja satiksmes ministra klātbūtne praktisku lietu kārtošanā ar Krieviju ir saprotama, tad finanšu ministres atrašanās šajā kompānijā radot vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Iespējams, ka abu koalīcijas partiju nesaskaņās vainojama U. Auguļa un D. ReizniecesOzolas neapdomība vai pārlieku lielā centība. Zivrūpnieku pārstāvis Didzis Šmits, kas arī tikās ar Krievijas vicepremjeru, stāsta, ka pasākuma organizētājs bijis J. Dūklavs, kurš vispirms iepazīstinājis Krievijas pārstāvi ar kādas zivju pārstrādes rūpnīcas iekārtām, bet vēlāk uz kopējām pusdienām restorānā uzaicinājis arī pārējos ministrus, kuri, visticamāk, par to nav informējuši Ārlietu ministriju.

Lai nu kā, šodien šos pārpratumus ZZS un Vienotība pārspriedīs koalīcijas sadarbības padomes sēdē. Pats ārlietu ministrs uz to atteicies ierasties, kaut arī uz šādu rīcību aicinājuši partijas biedri.



Svarīgākais