Bijušais Latvijas vēstnieks Lielbritānijā: Ideja par ES federalizāciju ir pagājusi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ideja par Eiropas Savienības (ES) federalizāciju ir pagājusi, turklāt cilvēki to nemaz nevēlas, intervijā aģentūrai LETA sacīja aizejošais Latvijas vēstnieks Lielbritānijā, nākamais vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Viņš skaidroja, ka ES nav ASV, turklāt ES nav arī vienas valodas, kā arī to, ka Eiropas nācijas nav veidojušās vienlaicīgi. "Mūsu vēsturiskie mantojumi ir dažādi, tiek ļoti rūpīgi sargāti, un tas tiks darīts arī turpmāk. Tad man ir jāuzdod pretjautājums - kādēļ lai mēs sagaidītu federalizāciju?" taujāja vēstnieks.

Vaicāts, vai šāds solis nevarētu tuvināt ES dalībvalstis, Teikmanis norādīja, ka tas mainītu cilvēkus, bet viņi nav tam gatavi.

"Arī briti tam nav gatavi. Mums tagad nav jānodarbojas ar vainīgo meklēšanu, tā vietā mums vēlreiz jāpārvērtē katras valsts, kā arī pašas ES atvērtība pret visu pārējo plašo pasauli," viņš norādīja.

"Vai tiešām pasaules atšķirīgo kultūru sajaukšanās ir atbalstāma un veicināma? Vai cilvēki ES ir gatavi atteikties no savām tradicionālajām kultūrām? Briti uz šiem jautājumiem atbildēja tieši un skaidri. Bet kā domā pārējo valstu iedzīvotāji?" vaicāja vēstnieks.

Viņa ieskatā tas arī ir vēl viens no lielajiem, neatbildētajiem jautājumiem, norādot, ka pats Lielbritānijā notikušais referendums uzdevis lielus jautājumus, kuri prasa lielas atbildes.

Svarīgākais