Strīdā par VID Vienotība parāda zobus

© F64

Vienotība, kura pēc pašas valdības gāšanas zaudēja lielu daļu ietekmes lielajā politikā, otrdien uzskatāmi nodemonstrēja, ka nerēķināties ar to tomēr nevar. Valdības sēdē, apelējot pie koalīcijas līguma un nokaitinot premjerministru Māri Kučinski, tā panāca, ka Ingu Koļegovu vēl neapstiprina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amatā.

Vienotība jau pirmdien paziņoja, ka tā neuzskata par iespējamu atbalstīt pašreizējo Valsts vides dienesta vadītāju I. Koļegovu VID vadītājas amatā, jo šaubas par viņas atbilstību tam radot neskaidrības ar viņas amatpersonas ienākumu deklarāciju. Tādēļ Vienotības pārstāvji aicināja partnerus organizēt jaunu konkursu labāka kandidāta sameklēšanai. Lūgums netika uzklausīts.

Neraugoties uz iebildumiem pret Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošās finanšu ministres Danas ReizniecesOzolas virzīto un premjera akceptēto kandidatūru, pirmdien Vienotība nemaz nemēģināja izmantot koalīcijas līgumā paredzētās tiesības lūgt jautājuma lemšanu valdībā atlikt uz nedēļu.

Pēc koalīcijas sēdes partijas pārstāvji Neatkarīgajai skaidroja, ka Vienotība tomēr apzinoties, ka dienests nevar ilgstoši strādāt bez vadītāja. Tādēļ organizācijas ministri vien balsošot pret I. Koļegovas kandidatūru.

Valdes lēmumu valdības sēdē klātesošie četri Vienotības ministri pildīja un balsoja pret I. Koļegovas kandidatūru, un pēc balsojuma Ministru prezidenta biedrs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, radot premjerā nenoslēpjamu neizpratni, atgādināja par koalīcijas līgumu. Tajā bez iespējas lūgt kāda jautājuma atlikšanu koalīcijas padomes sēdē tāda paša iespēja paredzēta, ja valdības sēdē pret kādu jautājumu balso visi klātesošie vienas partijas ministri. A. Ašeradens skaidroja, ka Vienotība šo iespēju vēlas izmantot, lai nākamajā koalīcijas sēdē noskaidrotu dažus jautājumus.

Šāds pavērsiens premjeru pārsteidza, un viņš aicināja Vienotības ministrus visus interesējošos jautājumus I. Koļegovai uzdot valdības sēdē, taču Vienotība šo piedāvājumu nepieņēma.

Lai saprastu, kas notiek, M. Kučinskis valdības sēdē izsludināja 20 minūšu pārtraukumu. Kas šajās minūtēs pārspriests, pagaidām nav zināms, bet atgriezies M. Kučinskis atzina, ka koalīcijas līgums ir jāpilda, pretējā gadījumā krīt valdība.

«Lai kā es domāju, ka jautājums tika jau izrunāts un ka nekādu argumentu jums nav… [..] Man nekad nav bijis pašmērķis vadīt valdību. Man ir pašmērķis valstī attīstību nodrošināt [..] Tajā pašā laikā es nebūšu tas premjerministrs, kas pārkāpj koalīcijas līgumu. Šis jautājums ir nākamās otrdienas koalīcijas sēdes darba kārtībā,» nedaudz saraustīti noskaldīja M. Kučinskis.

Par to, ka pārtraukuma laikā saruna starp ZZS un Vienotību bijusi augstos toņos, varētu liecināt M. Kučinska paziņojums, ka šantāžām viņš nepakļaujas. «Viss, ko no savas puses varu apsolīties, ka nebūs nekādas sarunas, un šantāžām nepakļaujos nekad,» teica Ministru prezidents.

Vienotības ministri gan neuzskata, ka būtu saasinājuši attiecības koalīcijā. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka «situācija ir vienkārša - nepieciešams pārbaudīt dažus viegli pārbaudāmus faktus, par kuriem vakar informēja I. Koļegova, proti, Uzņēmumu reģistrā jāpārliecinās, vai ir bijis lēmums par dividendēm, vai nav bijis».

Savukārt saskaņā ar I. Koļegovas skaidrojumu bažas par viņas ienākumu deklarāciju radot cilvēku neizpratne par to, ka viņa likumīgās dividendes vienkārši uzdāvinājusi brālim, pieļaujot vien vienu niecīgu kļūdu deklarācijā. Dāvinājums uzrādīts ar neatvilktiem nodokļiem, kaut arī tie valstij nomaksāti.