Politiskajā cīņā Vienotība atkal zaudē

© F64

Par spīti Vienotības iebildumiem, par spīti neskaidrībām par viņas ienākumiem, Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova – visticamāk, jau šodien – kļūs par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāju. Koalīcijas partneri nevēlas ieklausīties Vienotības argumentos un pārmet tai nevēlēšanos turpināt VID uzsāktās reformas.

Pēc garas valdes sēdes Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs paziņoja, ka visi partiju pārstāvošie ministri valdības balsojumā būs pret I. Koļegovas kandidatūru. Partijas līderis uzsvēra, ka Vienotībai nav būtisku iebildumu par viņas kvalifikācijas atbilstību VID vadītāja amatam. Nepieņemamas esot neskaidrības ar viņas ienākumu deklarāciju un ienākumiem.

«Pamatojums nav tik daudz viņas profesionālās zināšanas, bet tas saistīts ar to, ka cilvēkam, kurš ieņem VID ģenerāldirektora amatu, ir jābūt absolūti nevainojamai ienākumu deklarācijai. [..] Lai arī darījumi ir likumīgi - vismaz Koļegovas kundze saka, ka tie ir likumīgi -, tie ir ļoti grūti saprotami, diskusijā neviens nepārmet viņai par šiem darījumiem, bet man šķiet, ka šim konkrētajam amatam ļoti skaidri vajadzētu būt absolūti nevainojamai deklarācijai,» saka A. Piebalgs.

Tādēļ Vienotība uzskata, ka būtu nepieciešams jauns konkurss ar jaunu nolikumu, kurā uzvarējušajai personai jābauda politisko partiju un sabiedrības 100% uzticība. Interesanti gan, ka Vienotība neizmantoja savas tiesības lūgt atlikt VID vadītāja ievēlēšanu uz nedēļu. Tas partijai dotu laiku darbam ar koalīcijas partneriem mēģināt tos pārliecināt par jauna konkursa nepieciešamību.

Šāda Vienotības nostāja nedaudz aizkaitinājusi Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošo finanšu ministri Danu ReiznieciOzolu un premjerministru Māri Kučinski. Abas amatpersonas vainoja Vienotību, ka tā nevēlas, lai VID atkal tiek pie vadības, kuras uzraudzībā turpinātu ieviest dienesta darbu uzlabojošas reformas.

«Cik man zināms, VID šobrīd ir skaidrība par amatpersonas deklarācijā iekļauto informāciju. Ja dienestiem ir vēl papildus kas nepieciešams vai kādas pārbaudes, viņiem katram ir jādara savs darbs un arī jāizdara savi secinājumi. Manuprāt, tas ir tikai normāli, skaidrībai ir jābūt, bet politiski mēģināt apgalvot, ka ir kādam nopietnas problēmas, un uzburt tādu aizdomu ēnu par cilvēku, kurš ir strādājis jau vairākus gadus valsts pārvaldē, tikai tādēļ vien, ka ir izvēlēts kā iespējamais VID vadītāja kandidāts, manuprāt, tas liecina par nevēlēšanos VID ieviest pārmaiņas,» teica D. ReiznieceOzola.

Ņemot vērā, ka VID vadītāju amatā apstiprina Ministru kabinets, tad izšķirošā balss gaidāmajā balsojumā būs Nacionālajai apvienībai ar tās trim ministriem. Pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes apvienību pārstāvošais Einārs Cilinskis atgādināja, ka partijai, tiekoties ar I. Koļegovu, par viņu radies labs iespaids, tādēļ tās ministri, visticamāk, atbalstīs viņas kandidatūru. Jo vairāk tādēļ, ka viņu izvirzījusi atbildīgā ministre. Apvienība gan joprojām uzstāj, ka pēc gada būtu nepieciešams ļoti rūpīgi izvērtēt I. Koļegovas paveikto.

Tomēr vienota balsojuma Nacionālajā apvienībā nebūs - katrs ministrs varēs balsot pēc saviem ieskatiem. Tas nozīmē - joprojām pastāv niecīga iespēja, ka kāds Nacionālās apvienības ministrs tomēr varētu balsot tāpat kā Vienotība. Ņemot vērā, ka ZZS valdībā ir sešas balsis, bet Vienotībai piecas, svārstīgie nacionāļi var ietekmēt balsojuma rezultātu par labu Vienotībai. Tas gan ir maz ticami, jo Nacionālā apvienība šajā valdībā izveidojusi ļoti ciešu saikni ar ZZS un līdz šim būtiskos brīžos saraut to nav mēģinājusi.