VARAM nesaskata pamatojumu atstādināt Iecavas novada mēru par nesaskaņām ar žurnālistiem

© f64

Iecavas novada domes vadības rīcība, neatbildot uz laikraksta "Bauskas Dzīve" iesniegumu un pēc tam vēršoties policijā, nav iemesls, lai no amata atstādinātu novada domes priekšsēdētāju Jāni Pelsi (VL-TB/LNNK).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) aģentūrai LETA skaidroja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram ir tiesības ar motivētu rīkojumu atstādināt pašvaldības domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus. Taču šīs tiesības ministrs var izmantot tikai gadījumos, ja konkrētā amatpersona nepilda tieši savus kā domes priekšsēdētāja likumos noteiktos pienākumus, nevis gadījumos, kad domes priekšsēdētājs vēršas tiesību aizsardzības iestādēs.

Strīdi jautājumā par atbildes nesniegšanu vai neatbildēšanu pēc būtības ir skatāmi administratīvajā tiesā un nav risināmi ar ministrijas starpniecību, norādīja VARAM.

Ministrija šogad pavasarī bija saņēmusi Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes paziņojumu par Iecavas domes rīcību, mēģinot iebiedēt reģionālo laikrakstu "Bauskas Dzīve". Lai pārrunātu jautājumus par pašvaldību informatīvajiem izdevumiem, ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) klātienē ticies ar LŽA valdes priekšsēdētāju Sanitu Jembergu un LŽA biedri Ivonnu Plaudi.

LETA jau ziņoja, ka laikraksts "Bauskas Dzīve" nolēma sūdzēt tiesā Iecavas novada domi, kas izdod laikrakstu "Iecavas Ziņas", jo tā šādā veidā kropļo mediju un reklāmas tirgu.

Pēc tam domes priekšsēdētājs Pelsis izplatīja atklātu vēstuli, kurā paziņoja, ka vērsies policijā, lai izvērtētu, vai "Bauskas Dzīves" rīcībā nav manāmas izspiešanas pazīmes, kā arī vainoja vietējos medijus tendenciozitātē.

Savukārt LŽA, uzskatot, ka Iecavas novada domes vadība, vēršoties policijā pret laikrakstu, demonstrē "fundamentālus demokrātijas un sabiedrības pamattiesību zināšanu trūkumus", aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) vērtēt Pelša atbilstību amatam.

Tikmēr tiesa Iecavas novada domei uzdevusi nevilcināties un sniegt atbildi uz laikraksta "Bauskas Dzīve" iesniegumu.