LRA lūdz Vējoni neizsludināt grozījumus likumā par nodokļu piemērošanu brīvostās

© F64

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) ir vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu neizsludināt un Saeimai otrreizējai caurlūkošanai nosūtīt strīdīgos grozījumus likumā "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās", aģentūru LETA informēja politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

LRA ieskatā likumprojekts pašreizējā redakcijā ļauj pašvaldībām pieņemt subjektīvus lēmumus par nodokļu atlaižu piemērošanu uzņēmumiem, kuri darbojas brīvostās vai speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ), kas var degradēt uzņēmējdarbības vidi, godīgu konkurenci un apdraudēt investīciju piesaisti.

"Saeimas atbalstītie likumprojekta priekšlikumi būtiski maina esošo valsts atbalsta sistēmu - proti, tagad likums pieļauj pašvaldībām to saistošajos noteikumos paredzēt pašlaik nekonkretizētus kritērijus, atbilstoši kuriem tās būs tiesīgas samazināt piešķiramo nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi vienam vai otram brīvostā vai speciālajā ekonomiskajā zonā strādājošam uzņēmumam. Tā kā šie kritēriji ir absolūti neskaidri, tie rada nelabvēlīgu uzņēmējdarbības vidi. Turklāt konkrētās likumprojekta normas nemaz nav apspriestas un saskaņotas ar profesionālajām, uzņēmēju intereses aizstāvošajām organizācijām," uzsver Liepiņš.

Turklāt Ārvalstu investoru padome Latvijā vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai esot norādījusi, ka likumprojekta priekšlikumi maina esošo valsts atbalsta sistēmu pēc būtības, nevis kā norādīts likumprojekta anotācijā - tikai ieviešot tehniska rakstura izmaiņas, norāda politiķis. Viņš skaidro, ka priekšlikumi nav apspriesti ar komersantiem - tiesību normas subjektiem.

"Minētie grozījumi var būtiski ietekmēt arī valsts budžeta ieņēmumus - ja pašvaldības saistošajos noteikumos tiks noteikts zemāks nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums, neizmantotais nodokļa atvieglojums tiks pagarināts laikā un pārnests uz uzņēmuma ienākuma nodokli, tādējādi sagraujot solidāro valsts un pašvaldību atbildības sistēmu un uzliekot papildu finansiālo slogu valsts budžetam," akcentē LRA frakcijas priekšsēdētājs.

Iepriekš arī partija "No sirds Latvijai" paziņoja, ka aicinās Valsts prezidentu neizsludināt šos likuma grozījumus.

Kā ziņots, Saeima 16.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par nodokļu piemērošanu brīvostās un SEZ, mainot regulējumu par nodokļu atlaižu piemērošanu.

Līdz šim likumā bija noteikts - zonas vai licencēta kapitālsabiedrība par tās īpašumā, tiesiskajā valdījumā esošo vai lietošanā piešķirto nekustamo īpašumu, kas atrodas zonas vai brīvostas teritorijā, ir tiesīga piemērot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidi 80% apmērā. Tomēr deputāta Jāņa Vucāna (ZZS) priekšlikums nosaka, ka NĪN atlaides procentuālo apmēru pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus, ir tiesīga samazināt, nosakot to ne zemāku kā 10% procentu apmērā.

Deputātu vairākums pieņēma šo un vēl vairākus citus Vucāna priekšlikumus. Par šīm izmaiņām bija arī plašas debates.