Nepanāk vienotu nostāju jautājumā par vīzu režīma atcelšanu Gruzijai

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē Luksemburgā šodien netika panākta vienota nostāja jautājumā par vīzu režīma atcelšanu Gruzijai, aģentūrai LETA pa tālruni no Briseles pastāstīja Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kopumā sanāksmē nekādi būtiski lēmumi netika pieņemti, taču, kā skaidroja Kozlovskis, ministri diskutējuši par sagatavotajiem priekšlikumiem par bezvīzu režīma apturēšanas mehānisma pārskatīšanu un ieceļošanas vīzu režīma atcelšanu Gruzijas, Ukrainas, Turcijas un Kosovas pilsoņiem. Vistuvāk šim procesam ir Gruzija, taču šodien vienošanās un atbalsts kopumā netika panākts.

"Manā skatījumā tas ir būtiski, jo mēs paši aicinājām Gruziju uz Eiropu un pievienoties Eiropas vērtībām, turklāt Gruzija izpildīja nepieciešamos kritērijus. Tāpēc ir būtiski parādīt - ja viņi izpilda, tad viņiem kaut ko dod par to. Šobrīd tas zināmā mērā izskatās pēc ģeopolitiska jautājuma," uzsvēra Kozlovskis.

Šodien ES ministri arī diskutēja par ātrāku tiesību aktu izstrādi, kas saistīti ar šaujamieroču iegādes un glabāšanas kontroli. Sanāksmē panākts kompromiss, lai ierobežotu un padarītu stingrāku ieroču aprites kontroli. Tagad sāksies likumdošanas process, un jāgaida Eiropas Parlamenta balsojums par direktīvu.

Migrācijas jomā ministri apsprieda jautājumus, kas saistīti ar ES un Turcijas vienošanās izpildes gaitu, kā arī par migrācijas plūsmu tendencēm Centrālajā Vidusjūrā. Vienošanās ar Turciju pierādot, ka ES ir jāslēdz vienošanās ar trešajām valstīm, ņemot vērā, ka migrācijas ceļi ir mainīgi, skaidroja Kozlovskis.

"Lai nebūtu tā, ka vienā vietā kanāls tiek likvidēts, bet bēgļi pa citu maršrutu turpina ieplūst Eiropā. To pierāda Itālijas virziens. Tajā pašā laikā rodas jautājums par finansējuma avotiem, kas būtu nepieciešami šādu vienošanos īstenošanai, - vai tie būs ES fondi vai dalībvalstu budžets," uzsvēra ministrs.

Acīmredzot pateicoties ES un Turcijas nolīgumam, pagājušā nedēļā neviens patvēruma meklētājs Grieķijā nav nelegāli ieradies. Tajā pašā laikā tika uzsvērts, ka Grieķijai ir nepieciešams atbalsts, lai tiktu galā ar tiem bēgļiem, kas iepriekš ieradušies. "Izvērtēt patvēruma pieteikumus, un tos, kuri nekvalificējas bēgļa statusam, atgriezt atpakaļ uz Turciju," piebilda ministrs.