Vienotību pamet nerealizējamu ieceru dēļ

© F64

Vienotības frakcijai Rīgas domē zaudējot ilggadējo partijas biedru Kārli Strēli, kas tagad pievienojies ideoloģiski ar Vienotību nesavietojamajai Gods kalpot Rīgai, skaļākas kļuvušas runas par to, ka pēdējais partijas kongress devis starta šāvienu tās izjukšanai. Vienotības līderi gan tā neuzskata un lēš, ka bijušais kolēģis salūzis, strādājot koalīcijas ignorētajā opozīcijā.

Informācija par to, ka K. Strēlis gatavojas pamest Vienotības Rīgas domes frakciju, publiskajā telpā izskanēja uzreiz pēc Vienotības ārkārtas kongresa, kurā organizācija ievēlēja jaunu priekšsēdētāju.

K. Strēļa, kurš Vienotībā darbojās kopš tās pirmsākumiem vēl Jaunā laika emanācijā, lēmums daudziem viņa kolēģiem bijis pārsteigums. «Vairākiem deputātiem Strēļa lēmums bija šokējošs, vēl vairāk tādēļ, ka viņš aizgāja uz valdošās koalīcijas partiju, pret kuru pats ilgstoši opozīcijā bija cīnījies,» pauž kādreizējais K. Strēļa kolēģis domē Valdis Gavars. Arī Vienotības Rīgas nodaļas vadītājs Olafs Pulks teica, ka kolēģa lēmums viņam bijis pārsteigums, jo vairāk tādēļ, ka par to uzzināts no medijiem. Citu Rīgas domes frakcijas deputātu vidū separātisma idejas neesot manāmas, un Vienotības frakcija turpinot strādāt.

Savukārt politiskie konkurenti un par organizācijas nākotni pesimistiski noskaņotie Vienotības biedri K. Strēļa izvēlē saskatīja pirmās pazīmes, ka, mainoties partijas vadībai, izmanīgākie tās biedri jau sāk meklēt partiju, no kuras tapt ievēlētam nākamajās vēlēšanās ir lielākas izredzes.

Pats K. Strēlis stāsta, ka lēmums pamest Vienotību un iestāties paša kādreiz asi kritizētajā Gods kalpot Rīgai nav bijis viegls lēmums. Tādu pieņemt mudinājuši vairāki faktori, kurus visus politiķis uzskaitīt nevēlējās. Taču viens no svarīgākajiem esot ieilgušās iekšējās nesaskaņas partijā.

«Tur jau nav viens faktors, tur ir faktoru summa, kas laika gaitā visu to lietu noveda pie šāda lēmuma. Galvenais faktors ir iekšējās nesaskaņas, kas parādījās vēlēšanu laikā un citos apstākļos. Tas, ka cilvēki savā starpā nevar vienoties, ir viens no galvenajiem faktoriem, kāpēc mēs uz priekšu netiekam. Ne velti saka, kur divi latvieši, tur trīs partijas,» skumji atzīst politiķis.

Tomēr Vienotības iekšējās nesaskaņas nav vienīgais iemesls, kādēļ partija pamesta. Ilggadējo basketbolistu sarūgtinājis arī fakts, ka, strādājot Rīgas domes opozīcijā, nav iespējams panākt, lai viņa ierosinājumi un idejas tiktu realizētas dzīvē.

«Es esmu par sportu, bet no opozīcijas manas iniciatīvas neiet cauri. Man tagad līdz vēlēšanām palicis tikai gads, bet dažu labu projektiņu varbūt cauri izsitīšu,» saka politiķis.

Viņam tīkams šķietot arī tas, ka Gods kalpot Rīgai strādājot kā komanda - bez liekiem ķīviņiem. Turklāt šajā politiskajā spēkā darbojoties aptuveni 15 cilvēku, ar kuriem viņu saista kādreizējās sportista gaitas. Bet Nacionālā apvienība, kā Gods kalpot Rīgai alternatīva, neesot bijusi pieņemama ne tikai tādēļ, ka arī tā atrodas opozīcijā, - esot arī ideoloģiska nesavietojamība.

Vienotības jaunievēlētais partijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzskata, ka satraukumam par to, ka organizācija sāk izirt, neesot pamata. Viņš atzīst, ka opozīcijā, it īpaši Rīgas domē, kur koalīcija bloķē jebkuru opozīcijas ieceri, strādāt ir grūti. E. Smiltēns arī pauž cerību, ka tie laiki, kad Vienotības biedri bija šķelti savos uzskatos, ir pagājuši un nākotnē domstarpības tiks atrisinātas, neļaujot tām nokļūt publiskajā telpā.