Velta kritiku Junkera piedāvātajām izmaiņām ES patvēruma meklētāju uzņemšanas politikā

© SCANPIX

Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti šodien kritizēja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru par piedāvātajām izmaiņām Eiropas Savienības (ES) politikā attiecībā uz patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Viens no EK priekšlikumiem paredz, ka, ja tiktu izveidota obligātas patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēma, par vienas personas neuzņemšanu būtu jāmaksā 250 000 eiro. Deputāts Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka tas ir skandalozs Junkera komisijas piedāvājums un "žēl skatīties, kā viņš ar savām rokām grauj ES".

Arī deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK) šo rosinājumu novērtēja kā "drausmīgu". Parlamentārietis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka valdībai būtu jāuzsver, ka Latvija absolūti negatīvi vērtē priekšlikumu par patvēruma meklētāju radinieku iespēju ierasties ES, jo tas imigrantu skaitu palielinātu piecas līdz septiņas reizes.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) uzsvēra, ka Latvija neatbalsta piedāvātos plānus par maksājumu veikšanu, ja notiek atteikšanās no patvēruma meklētāju uzņemšanas.

Komisija šodien atbalstīja Latvijas viedokli jeb pozīciju ES iekšlietu ministru sanāksmei. Latvijas pozīcija tika precizēta atbilstoši Šnores un Kola priekšlikumiem.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.