Zaļzemnieki turpina uzvaras gājienu

© Logo

Pēc tam, kad spraigas politiskās cīņas rezultātā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ieguva Ministru prezidenta amatu, šis politiskais spēks bauda sen nebijušu vēlētāju mīlestību. Pētījumu aģentūras SKDS dati liecina, ka arī maijā šo partiju atbalsta vairāk vēlētāju nekā tās politiskos konkurentus.

Ja Saeimas vēlēšanas noritētu SKDS veiktās aptaujas laikā, par Zaļo un zemnieku savienību vēlētu 20,3% vēlētāju. Tas gan ir tieši tikpat daudz kā aprīlī, kas nozīmē, ka atbalstītāju skaits nav pieaudzis, taču partijas līderus tas nesatrauc, jo vēl esot daudz laika, lai pierādītu vēlētājam, ka ZZS spēj vairāk.

Otrs atbalstītākais politiskais spēks vēlētāju vidū ir opozīcijā esošā Saskaņa. Par to vēlēšanās savu balsi atdot gatavi ir 19,9 procenti vēlētāju. Mēnesi iepriekš par to būtu balsojuši par 0,1 procentpunktu mazāk vēlētāju, bet šī svārstība iekļaujas statistiskās kļūdas robežās. Turklāt Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs reitingu svārstībām lielu vērību nepievērš - viss izšķiršoties vēlēšanu dienā.

Trešajā vietā partiju reitingos palikusi Nacionālā apvienība, par kuru maijā Saeimas vēlēšanās būtu gatavi balsot 9,3 procenti vēlētāju. Šā politiskā spēka reitings ir audzis redzamāk - vēl mēnesi iepriekš par to savu vēlēšanu balsi bija gatavi atdot 6,2 procenti respondentu.

Ceturto un noslēdzošo vietu virs piecu procentu barjeras partiju reitingos maijā ar 5,4 procentu atbalstu ieņem Vienotība, kuru pat pēc paziņojuma, ka no amata aiziet tās daudzu nemīlētā priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, vajā nedienas. Šīs partijas atbalsts mēneša laikā kritis par 0,6 procentpunktiem. Tiesa, arī šīs svārstības iekļaujas pieļaujamās kļūdas robežās.

Pārējās partijas saskaņā ar aptaujas datiem maijā Saeimā neiekļūtu. Par jaundibināto Artusa Kaimiņa partiju, kas vēl nav oficiāli reģistrēta, būtu gatavi balsot 2,8 procenti vēlētāju, bet par sarakstu, no kura Kaimiņš kandidēja iepriekš, - Latvijas Reģionu apvienību - savu balsi būtu gatavi atdot 2,7% vēlētāju. Tieši tāds pats reitings maijā ir arī No sirds Latvijai.



Svarīgākais