Ārlietu ministrs piedalīsies ES Ārlietu padomes sanāksmē Briselē

© f64.lv

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē.

Sanāksmes darba kārtībā ir iekļauti jautājumi par Reģionālo stratēģiju Irākai, Sīrijai un "Islāma valsts" draudiem, Eiropas Savienības (ES) Globālo ārpolitikas un drošības politikas stratēģiju, kā arī migrācijas ārējiem aspektiem.

Plānots, ka ministru diskusijā par Reģionālo stratēģiju Sīrijai un Irākai, kā arī "Islāma valsts" draudiem tiks pārrunāta nepieciešamība veikt tās pārskatu un izvērtēta ES īstenotās politikas efektivitāte. Stratēģija apstiprināta 2015.gada martā.

Savukārt darba pusdienās par ES Globālās ārpolitikas un drošības politikas stratēģiju ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni informēs par tās sagatavošanas procesu un uzklausīs dalībvalstu viedokļus par topošās stratēģijas saturu.

Sanāksmē paredzēta arī diskusija par migrācijas ārējiem aspektiem. Sagaidāms, ka ministri pievērsīsies jautājumiem par migrācijas plūsmu pa Vidusjūras Austrumu ceļu pēc Rietumbalkānu migrācijas ceļa slēgšanas un par ES-Turcijas vienošanās ieviešanu, kā arī sadarbībai ar trešajām valstīm un pasākumiem Kopējās drošības un aizsardzības politikas jomā.

Papildus dalībai Ārlietu padomes sanāksmē pirmdien plānota arī Rinkēviča dalība 7.Austrumu partnerības ārlietu ministru sanāksmē. Ministru darba sesijā diskusija tiks fokusēta uz iespējām veicināt sadarbību ar partneriem, atskatoties uz paveikto kopš Rīgas Austrumu partnerības samita. Sanāksmes laikā paredzēta viedokļu apmaiņa par Austrumu partnerības politikas nozīmi partnervalstu sākto reformu ieviešanā un stabilitātes nodrošināšanā reģionā.

Savukārt 24.maijā ārlietu ministrs Rinkēvičs piedalīsies ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē.

Vispārējo lietu padomē dalībvalstis tiks iepazīstinātas ar 28. un 29.jūnija Eiropadomes darba kārtības projektu. Plānots, ka jūnijā Eiropadome diskutēs par migrāciju, tostarp izvērtēs progresu ES ārējo robežu stiprināšanā, ES-Turcijas vienošanās izpildē, kā arī pievērsīsies migrācijas ārējiem aspektiem. Valstu un valdību vadītāji skatīs arī jautājumus, kas skar darbavietas, izaugsmi un investīcijas. Jūnija Eiropadomes darba kārtībā iekļauti ārējo attiecību jautājumi, kā arī informācija par Lielbritānijas 23.jūnija referenduma rezultātiem.

Vispārējo lietu padomē notiks otrā diskusija likuma varas iniciatīvas ietvaros. Pirmā notika pagājušā gada novembrī Luksemburgas prezidentūras laikā un skāra digitalizācijas aspektus. Šajā diskusijā galvenā uzmanība tiks pievērsta migrācijas un integrācijas jautājumiem - kā pieaugošās migrācijas kontekstā iespējams saglabāt Eiropas pamatvērtības un nodrošināt pamattiesību ievērošanu. Diskusijā piedalīsies arī Eiropas Pamattiesību aģentūras un Eiropas Padomes pārstāvji.

Svarīgākais