Brigmanis: Pedagogu algu modelis būtu jāpārskata

© f64

Saskaņā ar pirmo vērtējumu par Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu atalgojuma reformu to vajadzētu pārskatīt, lai reaģētu uz neapmierinātību no Pierīgas un kultūras jomas skolu skolotāju puses, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS nākamnedēļ plānota tikšanās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V), un tajā tiks jautāts, kā viņš raugās uz iespēju pārskatīt piedāvāto reformu. Tikšanās reizē ar ministru aicināti piedalīties arī Pierīgas novadu, kultūras jomas skolu un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvji.

Jautājums par reformu apspriests ar Latvijas Zemnieku savienības biedriem Zemgales reģionā, un uzskati šajā jautājumā dalījušies, bija arī biedri, kuri norādīja, ka reformas ideja "kopumā nav slikta". Brigmanis skaidroja, ka daļai skolotāju reforma ir pieņemama, bet tajā pašā laikā ir liels skolotāju loks, kas ar piedāvātajām izmaiņām nav apmierināti. ZZS frakcijas vadītājs reizē atzīst, ka nevar sagatavot tādu piedāvājumu, kam piekristu visas iesaistītās puses.

Tikšanās ar Šadurski paredzēta 25.maijā.

Kā ziņots, arī jaunais pedagogu algu modelis vēl nav nekādā oficiālā apritē, līdz ar to tajā vēl ir iespējamas izmaiņas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tāpat kā ZZS, arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pirms vērtējuma sniegšanas par piedāvāto pedagogu algu reformu varētu tikties ar Šadurski.

IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro. Šadurskis atzinis, ka jaunais pedagogu atalgojuma modelis nebūs vienādi labs visām pašvaldībām.

Neapmierinātību ar IZM piedāvājumu pedagogu algu reformai pauduši arī Pierīgas novadi un Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācija (LKDAF).

Svarīgākais