Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Koalīcija piespiež Balodi strādāt

© F64

Koalīcijas deputāti atraduši elegantu veidu, kā ieriebt opozīcijā esošo No sirds Latvijai pārstāvošajam kolēģim Ringoldam Balodim, kuram jau ilgu laiku pārmet populistisku tiekšanos pēc «lētas» publicitātes. Ignorējot viņa frakcijas lūgumu, R. Balodis ir spiests turpināt darboties parlamentārās izmeklēšanas pretkorupcijas komisijā.

Jau vairāk nekā mēnesi pastāvošajā komisijā, kuras izveidošanu, protestējot pret, pēc viņa domām, neefektīvo Korupcijas novēršanas apakškomisijas darbu, iniciēja pats R. Balodis, ķīviņi nav norimuši kopš tās dibināšanas. Tos aizsāka koalīcija, kas izmantoja situāciju un komisijas amatpersonas bez opozīcijas deputātu klātbūtnes ievēlēja no sava vidus.

R. Balodis, kas pats bija cerējis kļūt par komisijas vadītāju, un viņa kolēģi no opozīcijas uzskatīja, ka būtu tikai loģiski, ja priekšsēdētāja amats tiktu kādam no tiem deputātiem, kas iniciējuši parlamentārās komisijas veidošanu. Saskaroties ar koalīcijas veiksmīgi realizēto pretestību, viņi pat centās panākt grozījumus likumā, lai nākotnē nodrošinātu to, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadība tiktu ievēlēta no tās iniciatoru vidus. Neveiksmīgi.

Tādēļ, uzskatot, ka komisijas vadītājs, Vienotības frakciju pārstāvošais Veiko Spolītis nespēj nodrošināt efektīvu komisijas darbu, par ko liecinot mēneša laikā paveiktais «nekas», visas komisijā strādājošo opozīcijas deputātu frakcijas ceturtdien no komisijas atsauca savus pārstāvjus, paziņojot, ka vietā neviens netiks deleģēts.

Šajā situācijā koalīcija izmantoja likumā garantētās tiesības un atriebās R. Balodim balsojumā, neatbalstot viņa atsaukšanu, tādējādi liekot turpināt strādāt paša nopeltā V. Spolīša vadībā. Pret Saskaņu pārstāvošo Jāni Ādamsonu un Latvijas Reģionu apvienības Jāni Ruku koalīcija bija saudzīgāka un ļāva tiem komisiju pamest.

Līdz ar to sākotnējo sešu deputātu vietā komisijā atlikuši tikai četri, no kuriem viens - R. Balodis -, visticamāk, turpinās ignorēt tās darbu. Līdz šim viņš jau vairākkārt noraidījis V. Spolīša piedāvājumu kļūt par viņa vietnieku.

Tomēr komisija varētu leģitīmi turpināt savu darbu, ja tajā paliktu vien trīs deputāti, jo paša R. Baloža iniciatīvas dēļ nesen likumā tika pieņemti grozījumi, kas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba rezultātus ļauj apstiprināt komisijas balsojumā ar vienkāršu vairākumu. Ņemot vērā, ka komisijas darbam nepieciešamais kvorums šajā situācijā ir tieši trīs koalīcijas deputāti, nav pamata uzskatīt, ka viņiem neizdosies vienoties par pašu paveiktā apstiprināšanu. Šo situāciju Vienotības deputāts Aleksejs Loskutovs nodēvēja par bumerangu, kurš trāpījis tā metējam - R. Balodim - pa pakausi. Turklāt likumā nav paredzēts arī veids, kā pirms laika likvidēt parlamentārās izmeklēšanas komisijas.

Līdz šim bez opozīcijas deputātu klātbūtnes komisija līdztekus ķīviņiem ar opozicionāriem paspējusi apstiprināt vien darba plānu un vienoties par pieaicināmajiem konsultantiem. Nokārtots arī jautājums par šo konsultantu apmaksu. Saeimas prezidijs vienojies, ka diviem pieaicināmajiem konsultantiem tiks atvēlēti septiņi tūkstoši eiro. Interesanti, ka viens no V. Spolīša uzaicinātajiem konsultantiem ir Vienotības Ētikas komisijas loceklis Didzis Šēnbergs, kurš savulaik vērtēja viņa rīcības, vadot automašīnu spēcīgā alkohola reibumā, atbilstību partijas ētikas principiem.