Deputāti ar entuziasmu par NĪN samazināšanu

© Ilustratīva bilde

Ar nebijušu entuziasmu Saeimas deputāti uzņēmuši tautas atbalstīto iniciatīvu par vienīgā nekustamā īpašuma neaplikšanu ar nodokli. Izmaiņām esošajā kārtībā esot jābūt un pēc iespējas ātrāk, vienoti bija Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas politiķi.

Iniciatīva par vienīgā nekustamā īpašuma neaplikšanu ar nodokli nepieciešamos 10 000 pilsoņu parakstu interneta vietnē manabalss.lv savāca vien 29 dienās. Un nu nonākusi Saeimā.

Iniciatīvas autori norāda, ka, strauji augot īpašumu kadastrālajām vērtībām, nesamērīgos tempos pieaug arī tām piesaistītā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmērs. Tas savukārt mudinot cilvēkus pamest valsti, lai pelnītu lielākas algas ārzemēs. Ja šis plāns ciešot neveiksmi, nodokļu parādu dēļ persona var zaudēt vienīgo īpašumu.

Vienotību pārstāvošais Ainars Latkovskis gan sacīja, ka arī šobrīd pašvaldības savā teritorijā var noteikt NĪN atlaides, taču nenoliedza, ka izmaiņas esošajā kārtībā ir nepieciešamas. Turklāt, ņemot vērā straujo kadastrālo vērtību augšanu, pēc iespējas ātrāk. Tikai, gatavojot izmaiņas, esot jābūt uzmanīgiem, lai, realizējot dažādas viltīgas shēmas, pie nodokļu atlaides netiktu arī pārticīgu ģimeņu pārstāvji, kuriem uz papīra piederētu tikai viens, taču ļoti dārgs nekustamais īpašums. Viens no risinājumiem varētu paredzēt, ka 0% NĪN piemērojams īpašumiem, kas nepārsniedz noteiktu kvadratūru.

Savukārt Nacionālo apvienību pārstāvošais Raivis Dzintars norādīja, ka nepieciešamās izmaiņas sistēmā jāveido tā, lai ienākumus nezaudētu pašvaldības, kurām NĪN ir viens no budžetu veidojošajiem komponentiem.

Uzsverot izmaiņu nepieciešamību jau tuvākajā laikā, Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Andris Siliņš pauda, ka patlaban lielai daļai pensionāru ir grūti nomaksāt nodokli un vēl lielākas problēmas radīsies, ja paaugstināsies kadastrālā vērtība. Līdz ar to šī problēma. Turklāt Latvijas Pensionāru federāciju pārstāvošais deputāts atgādina, ka ar līdzīgu ierosinājumu federācija nākusi klajā jau iepriekš, taču tas pazudis parlamenta atvilktnēs.

Tādēļ arī No sirds Latvijai deputāts Gunārs Kūtris pauda cerību, ka jautājums par vienīgā mājokļa neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli netiks risināts, novilcinot līdz nākamajam Saeimas sasaukumam.

Sēdes noslēgumā deputāti vienojās, ka uz nākamo sēdi tiks aicinātas atbildīgās ministrijas un iestādes, lai šo jautājumu pārrunātu jau plašākā lokā.

Iniciatīvas iesniedzēja Liāna Hiršsone norāda, ka, «ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, bet par papildus esošajiem īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi secībā no 0,1 līdz 1,5%».

Arī Finanšu ministrija (FM) patlaban analizē priekšlikumu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam un risinājumu jautājumā sola šā gada rudenī. Ministrija analizē nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanas variantu modeļus. Vasarā savu starpziņojumu šajā jautājumā sniegs arī Pasaules bankas eksperti.

«Izprotot iniciatīvā izteiktā piedāvājuma mērķi - būtiski samazināt NĪN slogu par vienīgo mājokli -, šobrīd tas vēl detalizēti ir jāizpēta. FM uzskata, ka nodokļa slogam ir jābūt samērīgam ar īpašuma vērtību un personas maksātspēju, bet vienlaikus jānodrošina pašvaldība ar ieņēmumiem, lai nodokļa izmaiņas neapdraudētu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem,» pauž oficiālais ministrijas viedoklis.



Svarīgākais