Ministru kabineta sēdē skatīs valdības rīcības plānu

© F64

Ministru kabineta sēdes darba kārtībā rīt, 26.aprīlī, ir iekļauta Valdības rīcības plāna un prioritāro rīcības virzienu izskatīšana.

Lai izpildītu prioritāros rīcības virzienus tautsaimniecības attīstībai, atbildīgajām ministrijām ir jāizveido un jāvada rīcības virziena koordinācijas darba grupa, iesaistot tajā arī valdības sociālos un sadarbības partnerus. Paredzēts, ka līdz šā gada 1.septembrim un turpmāk ik gadu līdz 1.janvārim un 1.jūlijam ministrijām būs elektroniski jāiesniedz Pārresoru koordinācijas centram informācija par sasniegto progresu attiecīgā rīcības virziena īstenošanā.

Iesniedzot šo informāciju, iestādēm jānorāda būtiskākās veiktās darbības pasākuma izpildes mērķa sasniegšanai. Ja pasākums, kuram iestājies izpildes termiņš, norādītajā termiņā izpildīts daļēji vai nav izpildīts, norāda iemeslus, kādēļ pasākums nav izpildīts.

Apkopoto informāciju par Valdības rīcības plāna un prioritāro rīcības virzienu tautsaimniecības attīstības izpildi Pārresoru koordinācijas centrs ievietos savā mājaslapā.

Rīkojuma projekts paredz, ka Ministru prezidenta birojam sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru nepieciešamības gadījumā būs jāorganizē sanāksmes ar iestādēm, lai izvērtētu rīcības plāna pasākumu izpildi, kā arī sasniegto progresu prioritāro valdības rīcības virzienu tautsaimniecības attīstībai īstenošanā.

Ministri rīt sēdē izskatīs gan valdības rīcības plānu, gan arī pielikumu ar Ministru kabineta prioritārajiem rīcības virzieniem tautsaimniecības attīstībai, kuru īstenošanā nepieciešama vairāku nozaru vienlaicīga iesaistīšanās un sadarbība.

Valdības rīcības plānā ir detalizēti aprakstīti valdības deklarācijas sadaļās un rīcības jomā definētie uzdevumi un katram no tiem ir noteikts, ar kādiem pasākumiem šis uzdevums tiks īstenots, kādi rezultāti ir sagaidāmi, kas ir atbildīgās institūcijas un kāds ir izpildes termiņš.

Piemēram, deklarācijā dots uzdevums īstenot nodokļu sloga pārnešanu no darbaspēka uz ienākumu no kapitāla un kapitāla pieauguma, uz patēriņu, uz nekustamo īpašumu un uz dabas resursu izmantošanu. Lai to īstenotu, ir noteikts, ka ir jāizvērtē nekustamā īpašuma politika, paredzot samērīgu nodokļa sloga pieaugumu dzīvošanai paredzētiem nekustamajiem īpašumiem. Rīcības plānā arī noteikts, ka tiks paredzēts samērīgs nodokļu sloga pieaugums dzīvošanai paredzētajiem nekustamajiem īpašumiem.

Dažādi uzdevumi noteikti soda un prevencijas pasākumu ieviešanā ēnu ekonomikas mazināšanai, piemēram, mediācijas ieviešana nodokļu strīdu risināšanā. Plānots, ka pēc mediatoru īstenotajiem pasākumiem kopumā samazināsies nākamo instanču tiesvedības procesi līdz 8%.

Valsts drošības un nacionālās identitātes jomā paredzēts izveidot divus reģionālā līmeņa Zemessardzes poligonus, uzlabojot apstākļus tās vienību kolektīvās apmācības īstenošanai. Šādi poligoni tiks izveidoti Kurzemē un Latgalē. Tikmēr Bauskā tiks izveidota jauna Zemessardzes bataljona līmeņa vienība. Savukārt, lai palielinātu gaisa satiksmes drošību un valsts iekšējo drošību, kā arī sekmētu teroristu nodarījumu un smagu noziegumu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu, tiks izveidota un ieviesta Pasažieru datu reģistra sistēma.

Valsts nacionālās drošības uzlabošanai tiks izbūvēta un aprīkota Eiropas Savienības un Latvijas austrumu robeža, tiks attīstītas un stiprinātas pretterorisma spējas, paaugstināta Valsts policijas struktūrvienību darbības efektivitāte, pilnveidota izmeklēšanas darba organizācija.

Pagājušajā nedēļā valdības rīcības plāns tika izskatīts arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kurā atbalstīta dokumenta tālāka virzība, tomēr sociālajiem partneriem bija iebildumi pret iecerētajiem pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai un uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, norādot, ka šajās jomās redzams pārāk maz konkrētības. Lai gan sociālie partneri vienojās pamatā atbalstīt rīcības plānu, tomēr divas problemātiskākās sarunu kategorijas - par veselību un izglītību - nolemts atstāt atvērtas, lai turpinātu sarunas par šīm tēmām rīt un nākamās nedēļas sākumā.