ES-Turcijas bēgļu darījums: nav ideāls, bet reāls

© Scanpix

Trešdien EP deputāti ar Padomes priekšsēdētāju Tusku un Komisijas prezidentu Junkeru apsprieda ES 18.marta vienošanos ar Turciju par migrantu un patvēruma meklētāju atgriešanu no Grieķijas salām uz Turcijas teritoriju.

EP deputātu vairākums pauda bažas par ES un Turcijas vienošanos un aicināja Komisiju un Padomi cieši uzraudzīt cilvēktiesību un vārda brīvības stāvokli Turcijā, kā arī pārbaudīt ziņas par to, ka Turcijas iestādes spiež Sīrijas bēgļiem atgriezties Sīrijā. Viņi arī apšaubīja, vai Turciju var patiešām uzskatīt par bēgļiem drošu valsti.

Vairāki EP deputāti šaubījās par to, vai darījums patiešām darbosies, norādot, ka cilvēku kontrabandisti vienkārši atradīs jaunus ceļus. Daži bija nobažījušies par personāla trūkumu lai cīnītos ar cilvēku pieplūdumu Grieķijā, kā arī par apstākļiem, kādos tur atrodas patvēruma meklētāji. Savukārt citi uzsvēra, ka darījums ar Turciju, lai arī nav ideāls, tomēr ir reālākais no pašlaik pieejamajiem risinājumiem pašreizējās situācijas uzlabošanai.

EP deputāti arī nosauca prioritātes pašlaik gatavotajai "Dublinas" sistēmas reformai (Dublinas sistēma nosaka, kura valsts ir atbildīga par patvēruma pieteikumu apstrādi). Viņi uzsvēra, ka dalībvalstīm ir jāuzņemas atbildība par pārcelšanas un pārmitināšanas sistēmas īstenošanu un atkārtoja vajadzību nodrošināt drošus un likumīgus ceļus uz Eiropu.

Politika

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi saskaņošanai valdībā grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju pirmo līmeni.

Svarīgākais