Dod zaļo gaismu 100 miljonu eiro piešķiršanai palīdzībai bēgļiem

© SCANPIX

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti balsojumā par 2016.gada budžeta pirmajiem grozījumiem devuši zaļo gaismu, lai piešķirtu 100 miljonus eiro ārkārtas palīdzībai bēgļiem Eiropas Savienības (ES) teritorijā, kā arī divus miljonus eiro papildu darbinieku pieņemšanai jaunajā Eiropas Terorisma apkarošanas centrā (ETAC), liecina EP paziņojums.

Papildu 100 miljoni eiro humānajai palīdzībai, ņemot vērā pašreizējo bēgļu un migrantu pieplūdumu, būs pirmā daļa no kopā plānotajiem 700 miljoniem eiro Eiropas Komisijas (EK) 2.martā ierosinātajam ārkārtas palīdzības instrumentam. Līdzekļus varēs izmantot pārtikai, neatliekamajai veselības aprūpei, mājokļiem, ūdenim, sanitārijai un higiēnai, aizsardzībai un izglītībai.

Saistībā ar nesenajiem teroristu uzbrukumiem vēl divus miljonus eiro piešķirs, lai pieņemtu vairāk darbinieku ETAC apkarošanas centrā, ko izveidoja 2016.gada 1.janvārī un kas būs galvenā iestāde terorisma apkarošanai ES.

Līdzekļus humānajai palīdzībai piešķirs, pārdalot ES Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda budžetu, savukārt ETAC finansējums būs no Iekšējās drošības fonda.

Ņemot vērā steidzamību, šos grozījumus pieņēma paātrinātā procedūrā.

 

Politika

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi saskaņošanai valdībā grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju pirmo līmeni.

Svarīgākais