Deputāti gatavi nodokļa savaldīšanai

© NRA

Par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam portālā manabalss.lv īsā laikā savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, kas ļauj šo iniciatīvu iesniegt Saeimā.

Lielākā daļa Saeimas deputātu gan iestājas par nekustamā īpašuma nodokļa nepiemērošanu noteiktai platībai uz vienu iedzīvotāju vai noteiktai īpašuma vērtībai, nevis šā nodokļa pilnīgu atcelšanu vienīgajam īpašumam.

Liānas Hiršsones vietnē manabalss.lv iesniegto iniciatīvu par NĪN atcelšanu vienīgajam nekustamajam īpašumam idejiski atbalsta gandrīz visas Saeimas frakcijas, izņemot Vienotību, kas savā skaidrojumā norāda, «ka nekustamā īpašuma nodokļa administrēšana ir katras pašvaldības kompetencē, tām jau šobrīd ir iespējas izmantot tā progresivitāti, lemjot par likmju un atlaižu piemērošanu». Tādēļ aktuāls esot jautājums nevis par nekustamā īpašuma nodokļa likmju maiņu, bet tā piemērošanu katrā no pašvaldībām.

Visu Latvijai!- Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, paužot atbalstu NĪN atcelšanai vienīgajam īpašumam, uzsver, ka risinājumam jābūt niansētākam, proti, nosakot saprātīgus ierobežojumus, piemēram, noteiktu kvadrātmetru skaitu uz katru ģimenes locekli, par ko netiek piemērots nekustamā īpašuma nodoklis, vai nodoklis netiktu piemērots īpašumam, kura kadastrālā vērtība nepārsniedz kādu noteiktu slieksni. Līdzīgās domās ir arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un No sirds Latvijai. Pēc viņu domām, nebūtu taisnīgi atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, jo tas vienādi attiektos gan uz trūcīgiem cilvēkiem ar vienkāršu mājokli, gan ekskluzīvu muižu un villu īpašniekiem. Tajā pašā laikā deputāti arī norāda, ka noteikti jāizvērtē arī pašvaldību loma saistībā ar nodokļa atcelšanu, kā arī nodokļa atcelšanas ietekme uz pašvaldību budžeta ieņēmumiem.

Ja Saeimas deputātiem šobrīd būtu jābalso par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, visticamāk, šī iniciatīva negūtu lielu piekrišanu. Deputātu vairākums būtu gatavi atbalstīt priekšlikumu par nekustamā īpašuma nodokļa nepiemērošanu noteiktai platībai uz vienu iedzīvotāju vai noteiktai īpašuma vērtībai.

No sirds Latvijai frakcijas deputāti arī uzskata, ka vienlaikus ir jāpievērš uzmanība jautājumam par nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības noteikšanu, no kuras aprēķina nodokli. Piemēram, ja īpašnieks iegulda savus līdzekļus un padara mājokli būtiski kvalitatīvāku, viņš pats ir spiests pēc tam maksāt arī lielāku nodokli. Tādējādi valsts pamudinot iedzīvotājus necensties uzlabot savus dzīves apstākļus.

viedokļi

Dace Kārkliņa, Zaļo un zemnieku savienības preses sekretāre:

– Iniciatīva saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam tika apspriesta ZZS valdes sēdē. ZZS atbalsta šā ierosinājuma nodošanu izvērtēšanai Ministru kabinetā. Finanšu ministrija jau uzsākusi vērtēt nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas politiku, jo kadastrālās vērtības un līdz ar to nodokļa maksājumu pieaugums bijis negaidīts pārsteigums.

ZZS uzskata, ka ir jāvērtē tas, lai nodokļa maksājumiem nebūtu straujš kāpums, vienlaikus ievērojot pašvaldību un to iedzīvotāju intereses, jo nodoklis veido nozīmīgu pašvaldību budžetu daļu un no tā ieņēmumiem tiek finansētas daudzas pašvaldību darbības jomas, tajā skaitā izglītība, sociālā u.c.

Artuss Kaimiņš, pie frakcijām nepiederošs deputāts:

– Atbalstu šo iniciatīvu un noteikti aktīvi iestāšos par šīs iniciatīvas tālāku virzību, kad tā nonāks Saeimā. Par tieši šāda NĪN maksāšanas mehānisma nepieciešamību iestājas un šobrīd aktīvi diskutē arī kopienas Kam pieder valsts locekļi. Pie Latvijā pastāvošā nesamērīgi augstā nodokļu sloga ir netaisnīgi vienīgo mājokli, kas nav ekskluzīva lieta, bet primāra nepieciešamība, aplikt ar lielu NĪN. Tajā pašā laikā ir nepieciešams izstrādāt detalizētu regulējumu, kā šo mehānismu var īstenot tā, lai tas sasniegtu savu mērķi pēc būtības, nevis ļautu turīgiem daudzu nekustamo īpašumu īpašniekiem kārtējo reizi apiet likumu un nemaksāt nodokļus. Uzskatu, ka viens nekustamais īpašums, kas ir mājoklis, ir ikviena nodokļu maksātāja primārā nepieciešamība, par kuru NĪN nebūtu jāmaksā, bet citi konkrētajai personai piederošie īpašumi jau ir kapitāls, no kura NĪN būtu jāmaksā samērīgā apmērā.

Katrīna Iļjinska, frakcijas Saskaņa preses sekretāre:

– Saskaņa vienmēr ir iestājusies par zemākiem nodokļiem, tādēļ arī šoreiz iniciatīva būtu atbalstāma. Vēlos arī uzsvērt, ka Saskaņas deputāts Igors Pimenovs kopš 2009. gada jau piecas reizes ir sniedzis priekšlikumus, kuru būtība ir faktiski tāda pati. I. Pimenova priekšlikumu būtība bija nodrošināt, lai katram cilvēkam būtu neapliekama deklarētā dzīvojamā platība, par kuru nebūtu jāmaksā NĪN. Tomēr nevienā no šīm piecām reizēm koalīcija neuzskatīja par iespējamu ieviest deputāta piedāvātos risinājumus, katrreiz atrodot aizbildinājumus, kādēļ to nevar darīt.