EP deputāti spriedīs par ES un Turcijas vienošanos

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdienas, 13.aprīļa, pēcpusdienā ar Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru apspriedīs vienošanos ar Turciju par migrantu un patvēruma meklētāju atpakaļ sūtīšanu no Grieķijas salām, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Par šo plānu ES valstu un valdību galvas 18.martā vienojās Briselē. Saskaņā ar jauno vienošanos visi cilvēki, kuri Grieķijas salās nelikumīgi ierodas no Turcijas, ir jāatgriež Turcijā, savukārt ES apņemas par katru atpakaļ nosūtīto sīrieti uzņemt vienu Sīrijas bēgli.

Kad nelikumīgā bēgļu plūsma no Turcijas būs ievērojami samazinājusies, tiks iedarbināta brīvprātīga humanitāras uzņemšanas shēma. Vienošanās paredz arī straujāku vīzu liberalizācijas procesu Turcijas iedzīvotājiem, kas vēlas ceļot ES, ja Turcija spēs nodrošināt atbilstību noteiktiem ES standartiem.

Sagaidāms, ka EP apspriedīs arī Turcijas 2015.gadā īstenotās reformas ceļā uz dalību ES un ceturtdien, 14.aprīlī, EP deputāti savu vērtējumu paudīs arī rezolūcijā.

Politika

Tikko atgriezies no ASV, kur piedalījās ANO Ģenerālajā asamblejā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sniedza ekspresinterviju “Neatkarīgajai”: par četrām asamblejas aktualitātēm, par kritiku, kas vērsta pret ANO, par daudzu valstu sentimentu attiecībā uz Krieviju, par Zelenska “miera plānu”, tikšanos ar Baidenu un daudz ko citu.

Svarīgākais