Ekonomikas ministrijā plānots izveidot jaunu amatu

© f64

Ekonomikas ministrijā (EM) plānots izveidot valsts sekretāra vietnieka amatu, kura atbildībā būs būvniecības, mājokļu un nekustamā īpašuma politika, šodien konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

"Šim amatam būs pakļauta atsevišķa struktūra, kas atbildēs tieši par šīm trīs tautsaimniecībai ļoti svarīgajām nozarēm. Tiklīdz būsim sakomplektējuši šīs nozares komandu, tā sāksim strauji virzīties uz priekšu," sacīja Ašeradens.

Viņš norādīja, ka patlaban jau ir skaidri būvniecības politikas galvenie uzdevumi - eksporta veicināšana un ēnu ekonomikas mazināšana. Tāpat ir skaidri arī mājokļu politikas pamatvirzieni.

"Par nekustamo īpašumu politiku vēl ir jādomā, kā varētu veicināt šīs nozares attīstību. Daudz ir palīdzējis beidzot panāktā regulējuma liberalizācija attiecībā uz "nolikto atslēgu" principa, pēc kura bankas atsāka hipotekāro kreditēšanu. Tāpat daudz palīdz garantiju atbalsta programma jaunajām ģimenēm, kā arī mājokļu siltināšanas programma, kurai paredzēti 150 miljoni eiro," stāstīja Ašeradens.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka, visticamāk, šīs EM struktūras galvenais uzdevums būs balansēt nekustamā īpašuma nozares pieprasījuma un piedāvājuma pusi, lai varētu laikus prognozēt un novērst to, kas notika krīzes laikā.

Ašeradens arī piebilda, ka patlaban ir piemērots brīdis nekustamo īpašumu nozares izaugsmei. Privātpersonu noguldījumi bankās sasniedz gandrīz 10 miljardus eiro, banku procentlikmes tuvojas un sasniedz negatīvus skaitļus. "Šis ir ļoti piemērots brīdis investēt ilgtermiņa ieguldījumos," piebilda Ašeradens.

Politika

Par to, kāpēc šī valdība ir iestigusi un kāpēc premjerei Siliņai ir nesekmīgs vērtējums, par to, kāpēc ministri valdības sēžu laikā “sēž” telefonos un kāpēc Briškens ir ideāls ministrs – un vēl par daudz ko citu intervijā ar politologu Filipu Rajevski.

Svarīgākais