Gruzijas vēlas veidot ciešākas ekonomiskās attiecības ar Latviju

Gruzijas ārlietu ministrs Mihails Džanelidze © F64

Gruzija novērtē Latvijas īstenotos centienus tās tuvināšanai eiroatlantisko valstu saimei, kā arī vēlas veidot ciešākas ekonomiskās un tirdzniecības attiecības abu valstu starpā, tā savā pirmajā vizītē Latvijā sacīja Gruzijas ārlietu ministrs Mihails Džanelidze.

Ministrs pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) norādīja, ka Latvijas centieni, tostarp Austrumu partnerības jomā, ļāvuši valstij īstenot vairākas nozīmīgas reformas.

Tāpat Džanelidze pateicās par Latvijas ieguldījumu vīzu liberalizācijas procesam ar Eiropas Savienību (ES), norādot, ka pozitīva lēmuma gadījumā no tā iegūs gan Gruzijas pilsoņi, gan ES iedzīvotāji. "Gruzija ir izdarījusi visu, lai to iegūtu. Mēs ceram uz pozitīvu lēmumu," viņš sacīja.

Savukārt Rinkēvičs pēc tikšanās ar Gruzijas ārlietu ministru vien atkārtoja jau iepriekš vairākkārt pausto, ka Latvijai ar Gruziju laika gaitā izveidojusies cieša politiskā un ekonomiskā sadarbība, kas aptverot vairākas jomas. Viņš arī pastāstīja, ka drīzumā gaidāma Saeimas priekšsēdētājas un aizsardzības ministra vizīte uz Gruziju.

Ministrs arī sacīja, ka Latvija ir gatava atbalstīt Gruziju tās valsts pārvaldes procesos, kā arī pauž gatavību nodot savu pieredzi vairākās jomās. Runājot par vīzu liberalizācijas procesu, ministrs pauda cerību, ka Eiropas Parlamenta un Padomes lēmums būs pozitīvs, kas esot arī Latvijas interesēs.

Viņš arī pauda Latvijas nemainīgo atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un gaidāmā NATO samita kontekstā sacīja, ka NATO durvīm ir ne tikai jāpaliek atvērtām, bet arī jādomā par to, kā Gruzija integrēsies eiroatlantiskajā telpā.

To, ka Gruzija vēlas ciešāku sadarbību ar Latviju ekonomikas un tirdzniecības jomā iepriekš apliecināja arī vēstnieks Teimurazs Džandžalija. Viņš Vidzemes plānošanas reģiona organizētās tikšanās laikā klātesošos iepazīstināja ar Gruzijas ekonomikas raksturojumu, uzsverot pēdējos gados piedzīvoto izaugsmi.

"Gruzija vēsturiski bija un ir tranzītvalsts - tā atrodas starp Melno un Kaspijas jūru. Par Gruzijas ekonomisko izaugsmi liecina tas, ka pēdējos sešos līdz septiņos gados iekšzemes kopprodukts ir audzis vairāk nekā divas reizes, savukārt budžets kopš 2003.gada ir palielinājies aptuveni 6,5 reizes," viņš sacīja.

Vēstnieks tolaik arī piebilda, ka šobrīd Gruzijai ir asociācijas līgums ar ES, līdz ar to tā jau savā ziņā ir tuvāka ES valstīm. "2008.gada karš ar Krieviju un globālā ekonomikas krīze bija galvenie iemesli, kāpēc investīciju apjoms Gruzijā pirms vairākiem gadiem bija zemāks, bet šobrīd uzņēmēju interese par mūsu valsti atgriežas," norādījis Džandžalija.