Sociālo lietu komisijā arī noraida ieceri aizliegt smēķēt grūtniecēm

© F64

Arī šodien pēc garām diskusijām Saeimas Sociālo un darba lietu komisija neatbalstīja deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu aizliegt grūtniecēm smēķēt.

Vairāki deputāti, kuri Parādnieka priekšlikumu atbalstīja, norādīja - daudz svarīgāk nekā reāls sods grūtniecēm par smēķēšanu būtu noteikt, ka grūtniecei smēķēt ir pretlikumīgi, šādi mainot sabiedrības izpratni par šo netikumu.

Kā sacīja deputāte Silvija Šimfa (NSL), lielāku iespaidu uz grūtnieci atstātu tas, ka smēķēšana viņai ir pretlikumīga, nevis tas, ka kāds garāmgājējs viņai pateiktu, ka smēķēt ir kaitīgi. Viņa arī minēja, ka iespaidu atstātu bailes no soda.

Tomēr vairāki citi deputāti norādīja, ka likumā jāparedz arī pats sods. Parādnieks gan uzskata, ka šajā gadījumā vairāk runa ir par principu, ka smēķēt grūtniecēm ir pretlikumīgi, nevis pašu sodu. Viņš arī pateicās deputātiem par diskusiju un izteica cerību, ka tā topošajām mātēm liks aizdomāties par savu rīcību, grūtniecības laikā smēķējot.

Pēc diskusijām deputāti tomēr lēma neatbalstīt Parādnieka priekšlikumu un atbalstīja jau vakar Veselības apakškomisijas deputātu viedokli, ka likumā jāpaliek aizliegumam smēķēt bērna un grūtnieces klātbūtnē.

Jau ziņots, ka Parādnieks rosināja likumā paredzēt aizliegumu grūtniecēm smēķēt, jo uzskata, ka ir jāaizstāv arī nedzimuša bērna tiesības būt pasargātam no kaitīgajiem tabakas dūmiem.

Parādnieks uzsvēra - Rīgas Dzemdību nama informatīvajā materiālā norādīts, ka smēķējot topošā māte savu mazuli pakļauj šādiem riskiem: iedzimtas sirdskaites, jaundzimušo pēkšņās nāves sindroms, mācīšanās un uzvedības traucējumi turpmākās dzīves laikā, samazināts dzimšanas svars, infekcijas un citi riski.

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumprojekts cita starpā paredz aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs.

Likumprojekts arī paredz aizliegumu izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes mazumtirdzniecības vietās. Šis jaunais likumprojekts izstrādāts, lai, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, noteiktu arī jaunas prasības tabakas izstrādājumu iepakojumam.

Jaunajā likumā būs noteikti smēķēšanas ierobežojumi un vietas, kur aizliegts tirgot cigaretes un citus tabakas izstrādājumus un smēķēšanas produktus.

Tāpat likums paredz ierobežojumus tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu laišanai tirgū, kā arī to reklāmas un sponsorēšanas ierobežojumus.

Svarīgākais