Gobiņš: ZZS vājinājusi Kučinska pozīcijas pirms Eiropadomes sēdes

© f64

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) lēmums nesteigties jautājumā par iespējamo sadarbību ar kādu Eiropas Savienības (ES) līmeņa partiju ir vājinājusi Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) pozīcijas pirms nozīmīgās Eiropadomes sēdes, kurā tiks spriests par aktuālo migrācijas jautājumu, aģentūrai LETA sacīja Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Kā skaidroja Gobiņš, ZZS neizdarība ir krietni vājinājusi Latvijas pozīcijas un pašlaik mūsu valsts ir krietni sliktākā situācijā par pārējām valstīm. "Tas vispār ir grūti saprotams jautājums - kādēļ paša premjera partija bremzē šis lietas un kaitē mūsu valstij," viņš sacīja.

Gobiņš gan norādīja, ka iemesls, kādēļ ZZS bremzē šo procesu, esot diezgan skaidrs, jo tā līdz šim sadarbojās ar liberālo partiju. Tiklīdz tā piebiedrotos kādai citai, tas nozīmētu, ka arī citiem partiju biedriem būtu jāmaina savas politiskās piederības.

"[Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Ivetai] Grigulei (ZZS) tā nebūtu liela problēma, bet viņai varētu būt problēmas pievienoties, piemēram, Eiropas Tautas partijai. Kādēļ Liepājas partija neatbalsta pati savu premjerministru, tas pilnīgi nav saprotams," viņš atzina.

Runājot par šodien un rīt gaidāmo Eiropadomi, kur tiks spriests par migrācijas jautājumiem, kā arī, visticamāk, arī par iespējamo ES papildu finansējuma piešķiršanu Turcijai, Gobiņš norādīja, ka par šīm lietām varot runāt arī pašā samitā, taču, ja pirms tam šie jautājumi tiek pārrunāti ar saviem kolēģiem no citām valstīm, Latvijas pozīcijas būtu daudz spēcīgākas.

"Pretējā gadījumā Latvijai tas var izmaksāt lielas naudas summas, jo runa ir par vairākiem miljoniem eiro. Tā nav sīknauda," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka ZZS ar šo lēmumu nolēmusi nesteigties, jo Kučinskis politiskajam spēkam neapstiprināja, ka tas būtu "bez maz vai dzīvības jautājums", kura dēļ Latvijai kādi jautājumi sāktu risināties ātrāk. Politiskais spēks šo jautājumu vēl izvērtēs un sagaidīs, kad valdības vadītājs nepieciešamības gadījumā to aktualizēs. Ja Kučinskis redzēs nepieciešamību vienoties par sadarbību ar Eiropas Tautas partiju, ZZS pie šī jautājuma apspriešanas atgriezīsies.

Pēc pirmās Eiropadomes sanāksmes apmeklējuma premjerministrs vēl neguva pārliecību, ka ZZS pievienošanās kādai ES līmeņa politiskajai grupai dotu ļoti pozitīvu ieguvumu. Ministru prezidents tolaik skaidroja, ka izteiktāks ir valstu interešu dalījums, piemēram, "jaunās Eiropas" un "vecās Eiropas" valstu, Baltijas valstu un Baltijas jūras valstu intereses.

Pirms katras Eiropadomes sēdes notiek arī neformālas tikšanās, kurās valstu vadītāji koordinē pozīcijas, meklē atbalstu un cenšas saskaņot viedokļus. Pēdējie Latvijas valdību vadītāji no "Vienotības" Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis devās uz Eiropas Tautas partijas grupas rīkotajiem pasākumiem.

Svarīgākais